Naše gazde su građani Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 13. 04. 2012. | Komentara: 0

Naše gazde su građani Vojvodine

NOVI SAD – Najmlađi kandidat za gradonačelnika Novog Sada na predstojećim izborima je Aleksandra Jerkov, predstavnica Lige socijaldemokrata Vojvodine. Iako joj pojedini "zameraju" mladost, Jerkova je tokom proteklih godina pokazala da je izrasla u ozbiljnu političku ličnost, pa i za ozbiljnog takmaca za prvu gradsku fotelju.

Aleksandra Jerkov

U intervjuu za “Novine Novosadske” ističe da Novi Sad mora biti centar Vojvodine i da po pitanju razvoja grada nikako ne sme biti kompromisa.

Čini se da ni u jednoj od prethodnih kampanja nisu toliko bile dominantne reči poput decentralizacije, autonomije, regionalizacije... Kako građani mogu razlučiti iskrenost od populizma?

- Potpuno se slažem da su mnogima danas usta puna autonomije, ali ne treba zaboraviti da mi ne samo da pričamo, već vodimo i aktivnu borbu za nju već 22 godine. Baš zato što preko dve decenije računajući tu i vremena kad je priča o autonomiji Vojvodine smatrana za političku jeres, možemo reći da smo politički "legitimizovali" ideju autonomije. Mi smo za veće ingerencije i veća prava Vojvodana i Vojvođanki bili i kad je to bilo izuzetno opasno, a ta tema predstavljala tabu, a danas mnogi pokušavaju da ugrabe šaku glasova na populizmu koji se oslanja na našu borbu.

Ipak, vaši rivali tvrde da su rezultati vaše borbe u protekle dve decenije gotovo nikakvi...

- Takve tvrdnje su i zlonamerne i netačne. Izborili smo se za Statut Vojvodine, za Zakon o nadležnosti pokrajine, postavljeno je pitanje i pokrenut proces vraćanja vojvodanske imovine u nadležnost pokrajine. Naših pet poslanika uspelo je, bez partnera u ovoj borbi, da pomeri stvari sa mrtve tačke.

Oni koji nisu na istoj liniji sa vašom partijom, takode tvrde daje suština borbe protiv "beogradizacije" Srbije, zapravo, želja da se „novosadizuje" Vojvodina.
- To je potpuno apsurdna tvrdnja jer se zalažemo za suštinsku decentralizaciju, gde nema zabačenih regiona i zaboravljenih gradova, a vlast je, što je moguće bliža građanima. Najbolji odgovor na takve optužbe jeste činjenica da se u vreme, kad je Vojvodina imala suštinsku autonomiju, cela pokrajina razvijala, odnosno da Subotica, Zrenjanin ili Vršac nisu "trpeli'' zbog neke navodne „novosadizacije".

Čini se da LSV godinama unazad ima bolju komunikaciju sa republičkim, nego sa pokrajinskim DS-om?

- Naše gazde su građani Vojvodine, a ne političari na Terazijama i naša centrala je ovde, a ne u Beogradu. Nenad Čanak, predsednik LSV, zna, da u šali, na pitanje zašto bolje komuniciramo sa beogradskim nego sa vojvođanskim DS-om kaže da se “pregovara sa kočijašem, a ne sa konjem”. Zaista bih volela da se o životu u Vojvodini odlučuje u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Vršcu, ali aktuelni sistem to trenutno ne dozvoljava.

Smatrate li da i Novi Sad treba decentralizovati?
- Podržavam ideju o uvođenju gradskih opština na teritoriji Novog Sada, koji je najveći potpuno centralizovan grad u Srbiji. Naravno, ta ideja se može razraditi ili neznatno promeniti, ali je činjenica da, kao što Beograđani neće razmišljati o Novom Sadu, Kragujevcu ili Nišu, tako ni žitelji novosadskog centra ne mogu toliko brinuti o školi u Veterniku i kanalizaciji na Sajlovu koliko sami Veterničani i Sajlovčani.

Kad se priča o Novom Sadu, više puta ste spomenuli da je gradonačelnik Pavličić mogao bolje i morao hrabrije. Na šta konkretno mislite?
- Pre svega, mislim na odsustvo stranih investicija. Za četiri godine u Novi Sad su stigla tri investitora, uprkos sjajnim infrastrukturnim i geografskim uslovima, dok je, recimo, Inđija, sa mnogo lošijom pozicijom, privukla pola milijarde evra na taj način. U velikom broju situacija gde je gospodin Pavličić, kao gradonačelnik, trebalo da bude predvodnik borbe za interes Novog Sada i Novosađana, on je odbio tu borbu i podrži. Jedan od takvih primera jeste priča o vojvođanskoj policiji, koja ne predstavlja separatističku ideju, već jednu razumnu i potrebnu meru. Nedopustivo je da se gradonačelnik miri sa tim da Beograd ima posebnu policijsku upravu, a Vojvodina nema. Nedopustivo je da se gradonačelnik miri sa tim da policijskog službenika ne može da premesti sa jednog šaltera na drugi, dok ne dobije „amin” iz Beograda, dok se, istovremeno, građani gužvaju u redovima pred tim šalterima.

Uprkos kritikama, izjavili ste da ćete, verovanio, opet biti deo iste koalicije na gradskom nivou,jer mislite da trenutna alternative nije dostojna da vodi grad… Na čemu temeljite taj stav?

- Tu “alternativu” smo već videli na delu i na vlasti, a Novosađani i Novosađanke ne zaboravljaju da lica koja im se sa bilborda predstavljaju kao nova i neumrljana, imaju, ipak, neku istoriju. Tu, pre svega, mislim na Maju Gojković i Igora Mirovića, koji su sklopili posao oko izgradnje nove autobuske stanice, zbog kojeg se grad součava sa tužbom i mogućom odštetom od stotinu miliona evra. Tu mislim na Maju Gojković i Igora Mirovića koji su, za pet meseci, u novosadskim javnim preduzećima zaposlili više ljudi nego za prethodnih deset godina, na one koji su davali gradske pare za nepostojeće koncerte, da bi se kasnije ti novci pronašli na računima na Kipru. Takva “alternativa” i takva “nova lica” nemaju i neće imati podršku LSV.

Šta biste, kao gradonačelnica, prvo promenili? Koje potencijale Novi Sad u prethodne četiri godine nije koristio dovoljno?
- Svakako je potrebno više angažovanja, borbe i hrabrosti. Ne sme se dozvoliti da funkcija gradonačelnika Beograda bude druga po važnosti u državi, a da funkcija gradonačelnika Novog Sada ne bude treća. Tako nešto se menja ličnim angažovanjem i ličnim primerom, u kojem nema mnogo mesta za kompromise. Inače, mislim da je Dunav prvi vrhu liste potencijala koje Novi Sad ima, ali generalno smatram da nam nedostaje jasna strategija šta imamo, šta nemamo, šta nam treba, šta treba tržištu i do kada, šta ćemo razvijati, a šta nećemo…
 
Mnogi smatraju da nema suštinske razlike iztnedu politike LSV i koalicije ,,Preokret”, ali se čini da je ta saradnja gotovo nemoguća. Da li su problem lične sujete ili nešto drugo?
- Suštinska razlika je to što ćemo biti u koaliciji koja može da pobedi Tomislava Nikolića, jer smatramo našom obavezom i dugom prema građanima da učinimo sve što se može da Nikolić ne bude premijer Srbije.

Takva politika, međutim, mora voditi ka kompromisima... Mnogi vam zameraju što ste glasali za Vladu u kojoj je Ivica Dačić vicepremijer.
- Stvar je veoma jednostavna u izboru između dva zla, možete podržati manje, što se zove kompromis, ili podržati veće, što se zove potpuno povlačenje. Mi nismo birali vicepremijera, nego predsednika vlade jedino pitanje je bilo da li će Dačić biti zamenik premijera u Cvetkovićevoj ili u Nikolićevoj vladi.

Šta bi za vas bio dokaz istinske reforme SPS?
-Lustracija i otvaranje dosijea. Svi naši koalicioni partneri podržali su našu inicijativu i želju da konačno krenemo sa lustracijom, osim SPS, koji ne shvata da bi taj proces, u stvari, na neki način bio i njihova pobeda i dokaz da su moderna stranka bez tega prošlosti. To je, ujedno, i način da se ovo društvo reši balasta devedesetih, da se odredimo prema prošlosti i pogledamo u oči, kako bismo mogli napred.

Morali smo ranije u Brisel


- Neshvatljivo dugo se čekalo na otvaranje vojvodanske kancelarije u Briselu. Ne mogu da se pomirim sa tim da su tamo, bez problema. predstavništva otvorili i Niš i Kragujevac. a jedino smo mi čekali "amin" i jedino se, po običaju, oko Vojvodine zatezalo.

Podrška Jovana Dejanovića

Nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović, koga Novosađani i Novosađanke pamte kao jednog od najboljih i najuspešnijih gradonačelnika koje je glavni grad Vojvodine ikada imao, podržao je kandidaturu Aleksandre Jerkov za gradonačelnicu Novog Sada. On će uvek ostati upamćen kao jedan od gradonačelnika koji se za Novi Sad najviše borio i koji ga je najviše gradio pre svega doživljavajući to kao svoj posao i kao svoju obavezu ocenila je Aleksandra Jerkov. Ona je rekla i da je za vreme gradonačelnikovanja Jovana Dejanovića izgrađeno sve ono čime se Novi Sad i danas ponosi.

(BILSV, 13. 04. 2012.)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook