Nijedno mesto u Vojvodini se ne razvija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 15. 03. 2016. | Komentara: 0

Nijedno mesto u Vojvodini se ne razvija

BEOGRAD – Bilo bi jako zgodno da neko malo obiđe sela po Vojvodini i da vidi kako ona izgledaju danas i do koje mere  su devastrana, kao i na šta liči poljoprivredna mehanizacija. Zrenjanin je bio treći grad u Jugoslaviji po bruto nacionalnom dohotku, a trenutno je, bukvalno, grad nezaposlenih, istakao je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Gostujući u emisji “Ćirilica” na TV Hepi, Čanak je rekao da je u gradovima koji su nekad bili industrijski centri poput Kikinde, bukvalno sve svedeno na to što se malo uradi oko okućnice, da nema ozbiljne poljprivredne proizvodnje, jer u Vojvodini više ne može da se, kao nekada, imućno živi od 20 hektara zemlje, te da je teško i onima koji imaju ispod 60-ak hektara.


Investicije sve pokreću

– Mora se sve to menjati i u to mora da se investira. Da bi se u to investiralo, moraš da znaš šta hoćeš da uradiš – rekao je Čanak. Istakao je i da se ne mogu trkati industrija i poljoprivreda, već da industrija mora da subvencioniše poljoprivredu. 
– A da bi subvencionisala poljoprivredu, ona mora da postoji. A da bi postojala industrija, ti moraš u to da investiraš. Stvari su vrlo jednostavne, samo treba ozbiljno pogledati – rekao je Čanak. Lider LSV je upozorio i da Novi Sad trpi ogroman pritisak, da je u proteklih dvadeset godina porastao za trećinu, ako ne i za polovinu, ali da iza svega što se gradi u Novom Sadu ne stoji realna ekonomija.  A van Novog Sada je još gore, što je nedopustivo, dodaje on. 
– U Vojvodini, praktično, nema nijedno mesto koje se razvija. Ne postoji. A i Novi Sad samo raste, on se ne razvija. Umesto da se smanji pritisak na Novi Sad, pa i Beograd, time što će se napraviti dobra putna mreža, što će se napraviti dobre pruge – rekao je Čanak podsećajući da se Franc Jozef u Vojvodini vozio bržim vozom nego što je to slučaj danas. 

NIS raubuje prirodna bogatstva

Lider LSV je upitao zašto i kako je glavni resurs Vojvodine, naftna industrija, tako jeftino dat u ruke onima koji sada raubuju naša prirodna bogatstva na taj način da će uništiti naftne izvore koji su mogli da funkcionišu i da budu u upotrebi još par decenija. 
– Oni će presušiti za par godina. Zašto? Zato što kada se pojača eksploatacija preko određene mere pada nivo gasa i onda više nema šta da tu naftu ispumpa napolje. Pošto nema šta da ispumpa napolje ta nafta ostaje dole. Ona je tu, ali više ne može da se izvadi – upozorio je Čanak. Na opasku da je NIS bio gubitaš dok e bio državno preduzeće, Čanak kaže da je on i sada državno preduzeće.
– To je i dalje državno preduzeće, samo ne ove države nego ruske države. Ja o tome sve vreme govorim. Kako je moguće da postane strana država vlasnik naših prirodnih resursa, recimo termalnih voda? Kako to može? Po kom osnovu to može – zapitao je Čanak. 

Patriotizam se meri napretkom zemlje

Čanak je rekao i da se istinski patriotizam meri samo po tome da li zemlja napreduje ili nazaduje. 
– Ova zemlja nazaduje. Mogu svi ovi patrioti da pričaju koliko god hoće, sa njima na čelu ova zemlja ide u ponor. I to je tako već dugi niz godina. Došli smo do toga da sada ispade dok se ne uguramo nekako pod ruski šinjel, ništa od nas neće biti. Nije istina, samo treba uzeti i raditi i to ozbiljno raditi na tome da se ovoj zemlji da šansa. Šanse bez mladih ljudi, bez obrazovanih ljudi nema. A mladi i obrazovani odlaze. Zašto, zato što ovde ne vide čime će da se bave – istakao je Čanak. Podsetio je da su problemi koje danas proživljavamo posledice situacije iz devedesetih godina i vladavine Slobodana Miloševića, ukazujući na najveću inflaciju u istoriji planete Zemlje, na tenkove na ulicama, krvoprolića, partijsku pljačku države i razbijanje SFR Jugoslavije od strane njegovog režima. Ocenio je i da bi situacija bila drugačija da je sprovedena lustracija.
– Pre godinu dana ste imali razbijanje pekara po Vojvodini, zbog one utakmice sa dronom, kada su razbijane pekare i napravljena svinjarija planetarnih razmera. Šta je na kraju bilo? Od svih osumnjičenih i privedenih jedna jedina vaspitna mera. Vaspitna mera, “no-no, ne smeš da razbiješ pekaru čiki” – rekao je Čanak osudivši bolećivost prema onima koji raspiruju međunacionalnu i međuvresku mržnju.

(BILSV, 15. 03. 2016)




Izjave | Subota, 14. 10. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Građani ne misle ništa dobro o naprednjacima

Komentarišući promociju novih članova Srpske napredne stranke, koji uglavnom dolaze iz sveta sporta i desnog bloka, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan kostreš kaže da svako ima pravo da se učlani kad hoće u koju god stranku.
Izjave | Sreda, 11. 10. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Odlaganje lokalnih izbora dokaz da SNS nije sigurna u pobedu u Novom Sadu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš ocenio je da su gotovo sve lokalne samouprave u Vojvodini ostavljene za izbore na proleće. I to bi, kako kaže bilo fer, ako bi se uz te lokalne izbore organizovali i pokrajinski. 
Izjave | Ponedeljak, 18. 09. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Šešeljev generalni sekretar i radikalska perjanica se ne mogu pobediti populizmom i nacionalizmom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da su sada drugačije okolnosti nego 5. oktobra 2000. godine i da bi, svakako, opozicija prvo trebala da pobedi na izborima, pa tek onda da je, ukoliko za time bude bilo potrebe, brani na ulici.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook