Skupštinska većina se ne pravi na parkingu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 29. 08. 2012. | Komentara: 0

Skupštinska većina se ne pravi na parkingu

NOVI SAD – Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov, gostujući u Dnevniku u 17 sati Radio televizije Vojvodine, rekla je da se skupštinska većina ne pravi na parkingu ispred Skupštine Vojvodine, nego u skupštinskoj sali.

Aleksandra Jerkov

Kako je navela, uprkos tome što ju je skupštinska služba obavestila da je samo devetoro odbornika, pet iz DSS-a i četvoro iz SRS-a, evidentirano u službenoj evidenciji Skupštine grada Novog Sada da prisustvuje vanrednoj sednici, ona je ušla u skupštinsku salu, u nadi da će tamo zateći potreban broj odbornika.

– Osim mene u sali nije bilo nikog od odbornika. Jedino što sam mogla da učinim, u skladu sa Poslovnikom, jeste da odložim početak Skupštine – istakla je Jerkova. Ona je kazala da će o novom terminu sve odbornike pismeno obavestiti, a da će sednica biti nastavljena kad obavi konsultacije, pre svega u vladajućoj koaliciji, a zatim i među odbornicima koji su, kako je rekla, neuspešno danas inicirali ovu sednicu.


Opozicija nije imala kvorum

- Očigledno je bilo da u skupštinskoj sali, u vreme početka sednice, većinu nisu imali – dodala je Jerkova. Predsednica novosadske Skupštine rekla je da se sednica održavala u Skupštini Vojvodine, jer se u Skupštini grada obavljaju određeni radovi i nije bilo uslova da se sednica održi tamo. Kako je rekla, odbornici su u skladu sa poslovnikom obavešteni o terminu održavanja sednice. Prema njenim rečima, svi odbornici su obavešteni telefonskim i elektronskim putem, poslat im je telegram i kuriri su im odneli materijal za današnju sednicu.

- Oni su od mene tražili da zakažem sednicu juče. Razloge koje su naveli, kao razloge hitnosti ovog postupka, ja sam vrlo ozbiljno shvatila. Sednicu sam zakazala odmah za danas, samo dan nakon podnetog zahteva. To što njima nije dovoljno vremena da realizuju inicijativu koju su sami započeli, to govori o njihovoj ozbiljnosti i govori o tome da se radi o ljudima koji očigledno ne mogu da skupe ni kvorum za sednicu koju su sami zahtevali, a ne da okupe većinu i da upravljaju ovim gradom – naglasila je Aleksandra Jerkov.

Na činjenicu da ju je lider novosadskih naprednjaka Miloš Vučević, pred odbornicima i novinarima, zvao telefonom, a ona mu odbila poziv, Jerkov je rekla da se takve stvari ne rade telefonskim pozivima i na parkingu, nego u sali u vreme kada je zakazano održavanje sednice.


Bez zloupotrebe funkcije

Gostujući zatim u „Razglednicama“ na RTV-u, Aleksandra Jerkov je rekla da neće zloupotrebljavati funkciju na koju je izabrana, da će sednica biti zakazana u zakonskom roku, ali da to sigurno neće biti danas.

Prema njenim rečima, neki tumače da je neuspeh održavanja današnje sednice upravo situacija iz drugog člana statuta grada, odnosno da skupština nije razrešila gradonačelnika i da odbornici nemaju prava da pokreću ovakav zahtev narednih šest meseci. Ona je istakla da je zakonski rok za zasedanje skupštine ispoštovala, a da se današnja sednica ne vodi kao održana, jer nije bilo kvoruma.

- Građani Novog Sada nisu dužni da budu taoci želja SNS, koja zbog toga što je izgubila izbore u Novom Sadu smatra da može da ucenjuje i SPS i sve stranke oko sebe. Ako neke strake hoće da pristanu na to, LSV i DS neće – bila je izričita predsednica Skupštine grada Novog Sada.


Bez podrške naprednjacima

Jerkova je naglasila da su kritike na račun gradonačelnika Igora Pavličića nešto što nije novo i ne dolazi po prvi put iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.
- Međutim, smatramo da Miloš Vučević ni u kakvoj situaciji ne može biti bolji gradonačelnik od bilo koga iz redova odbornika pozicije, pa ni od Igora Pavličića, posebno u kombinaciji sa Dverima i ostalima koji su u novokompanovanoj koaliciji – istakla je ona.

Na optužbe lidera novosadskih demokrata Igora Pavličića da su odbornici LSV omogućili SNS-u da stupi na vlast u nekim lokalnim samoupravama, Jerkova je rekla da LSV nije izbegla sudbinu svih onih stranaka koje su na republičkom nivou bile na „gubitničkom“ bloku stranka.

– Po našem mišljenju, loš Zakon o lokalnim izborima rezultirao je time da mnogi odbornici prelaze na onu stranu za koju smatraju da je pobednička. Naravno da je SNS pokazuje vrlo mali stepen razumevanja za lokalnnu demokratiju. Ipak su to ljudi koji su izašli iz SRS pre svega nekoliko godina. Ta neprekidna inicijativa da se u svim opštinama napravi vlast po ugledu na republičku vlast, zapravo vodi tome da nam uopšte ne trebaju lokalni izbori, nego da republička vlada onda imenuje povereništva u svim opštinama ako izborna volja građana apsolutno nije važna – navela je Jerkova. Dodala je da je SNS, kao najjača stranka u Srbiji, u Novom Sadu doživela debakl na izborima i da ne želi da se pomiri sa time. Prema njenim rečima, ucenama kroji politiku SPS-u i to je nešto što građani Novog Sada nisu dužni da trpe.


(BILSV, 29.08.2012)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook