SNS će se raspasti kad izgubi izbore

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 15. 05. 2012. | Komentara: 1

SNS će se raspasti kad izgubi izbore

BEOGRAD - Od 21. maja, šta god da se desi, Srbija više neće biti ista. Ona će ili definitivno zakoračiti prema evropskim integracijama ili će krenuti u neki proces devedesetih ili u neki novi put, ocenio je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

kostres

Gostujući u emisiji "Jedan na jedan" na RTV Vojvodine, Kostreš je istakao da je situacija zagrejana, ali da se nada da nije opasna, te da očekuje da će Boris Tadić pobediti na izborima i da će se ponovo formirati proevropska vlada.

- Tada bi Srbija imala sigurno jedan put ka stabilnosti, ka daljim evropskim integracijama - istakao je Kostreš podsećajući da pred novom vladom neće biti problemi saradnje sa Haškim tribunalom ili sa vizama, te da je Srbija već kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Gubitnici se ljute

Komentarišući optužbe Srpske napredne stranke na račun vlasti u vezi sa navodnom krađom izbora, Kostreš je rekao da, bez obzira da li su izbori pošteni ili ne, svako ko gubi uvek može da kaže da je pokraden, jer je to lakše nego reći "nisam dobio podršku građana za ono za šta se zalažem". U nastavku emisije. komentarišući činjenicu da žalbe na glasanje imaju i druge stranke, te da SVM tvrdi da se ne zna gde je njenih 30.000 glasova, Kostreš je istakao i da je Liga sem u Zrenjaninu i Novom Sadu, na lokalnim izborima u Vojvodini dobila upola manje glasova nego na pokrajinskim, te da u mestima poput Ade i Sente LSV nije prešla census za stotinak glasova.

- Da li ja sada treba da kažem da smo mi pokradeni tamo, zato što naša organizacija nije bila dovoljno sposobna da tamo ubedi građane i građanke da glasaju za njih u onoj meri koliko se glasalo za pokrajinu? Ne znači da ako jedan građanin glasa za LSV na jednom nivou da je to glas LSV-a - istakao je Kostreš. Kostreš je rekao i da oni koji tvrde da je krađe na izborima bilo, treba da za to pruže dokaze.

Da li je Toma još uvek vojvoda?

Zamenik predsednika LSV smatra da su se mnogi poprilično iznenadili kada su dobili izborne rezultate, jer oni nisu bili ni blizu očekivanih, pa da sada svako traži neko svoje obrazloženje zašto je prošao kako je prošao.
- Sada je već gotova stvar da će se Srpska napredna stranka raspasti ukoliko ne dobije te izbore, i unutar te Srpske napredne stranke sada postoji nervoza - naveo je on. Kostreš je ocenio i da je Srbija podeljeno društvo, jer nakon 5. oktobra nije postignut dogovor o dominantnom sistemu vrednosti, kao i da nije sprovedena lustracija, za koju se Liga socijaldemokrata Voijvodine zalagala.

Dodao je i da se bivši radikali, a sada članovi SNS-a nisu jasno odredili prema svojoj radikalskoj prošlosti i rekli da danas ne misle tako.
- Koliko ja znam Tomislav Nikolić je dobio titulu četničkog vojvode 13. maja 1993. godine. Da li se on odrekao te titule koju je dobio od Vojislava Šešelja ili je on još uvek četnički vojvoda - zapitao je Kostreš.

Razgovori od 21. maja

Na pitanje šta će biti zahtev LSV u nekim eventualnim pregovorima i da li je ideja da Liga ima mesto gradonačelnika Novog Sada ili gradonačelnika Zrenjanina, Kostreš je odgovorio:
- Šta mislite da imamo oba gradonačelnika?
Na pitanje voditeljke da li to ima kao ideju, Kostreš je rekao da o tome LSV još nije razmišljala. Kako je naveo, neophodno je da se prvo završi drugi krug izbora za predsednika republike i Skupštinu AP Vojvodine. U Srbiji su, kako je naveo, održani opšti izbori i neophodno je prvo uspostaviti sistem u državi.

- Prvo da se dogovorimo šta je ono što mi treba da uradimo. I za taj Zrenjanin i za taj Novi Sad i za tu Vojvodinu i za celu Srbiju. I da u toj podeli, kada se jasno dogovorimo koji je put kojim želimo da idemo u naredne četiri godine i šta su ciljevi koje treba da realizujemo, kako će najbolje ligaši i ligašice pomoći realizaciji tih ciljeva - naveo je Kostreš. On je rekao i da će LSV insistirati na povećanju ingerencija AP Vojvodine.

- Moramo biti svesni okolnosti, a okolnosti su da zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina ne zavise ni od Vlade Vojvodine ni od Vlade Srbije, nego od ustavnog rešenja - istakao je Kostreš. Na opasku da je Tadić nedavno rekao da će nakon izbora debata o Vojvodini biti otvorena, ali u okviru postojećeg Ustava, zamenik predsednika LSV je rekao da je politika veština mogućeg.
- Da nije bilo Lige do sada ne bi Statut izgledao ovako, ne bi izgledao Zakon o nadležnostima, ne bi, na kraju krajeva, se postavljalo mnogo drugih pitanja - zaključio je Kostreš dodajući da će LSV kao i do sada raditi koliko može spram mogućnosti koje ima.

(BILSV, 15. 05. 2012.)

 




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook