SVM je promenio stav o restituciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 03. 11. 2011. | Komentara: 0

SVM je promenio stav o restituciji

NOVI SAD - Komentarišući najavu skorog usvajanja Zakona o rehabilitaciji, na osnovu kojeg se mogu crpsti i prava na restituciju, a koji bi trebalo da bude usvojen na sednici Narodne skupštine nakon zasedanja koje je u toku, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov je za Dnevnik istakla da je predlog zakona o rehabilitaciji poboljšan u odnosu na prethodnu verziju.

Aleksandra Jerkov

Međutim, ona dodaje da će Liga još odlučiti o tome da li će podnositi neke amandmane na taj tekst.

- Najveće poboljšanje je to da će svako morati sudskim postupkom da se rehabilituje. Prvobitna verzija zakona, koja je povučena, bila je formulisana na takav način da se sve presude koje su donete na osnovu pojedinih zakona poništavaju. To je nešto što je bilo neprihvatljivo zato što je davalo neprirodnu, široku opciju za rehabilitaciju - kaže Aleksandra Jerkov. Po njenim rečima, SVM je umnogome promenio svoj stav od trenutka kada se pojavio Zakon o restiticiji do danas.

- U početku su zahtevali da imovina bude vraćena svim pripadnicima okupacionih snaga koji su imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije pre 6. aprila 1941. godine. To znači da bi imovina mogla biti vraćena pripadnicima kolaboracionističkih vlasti, Nemcima koji su dobrovoljno učestvovali u SS-divizijama, ljudima koji su bili u vojsci NDH, Ljotiću, Nediću i čitavoj toj kompaniji, svim pripadnicima okupacionih snaga, bez obzira na nacionalnost kojoj su pripadali - navela je Aleksandra Jerkov. Nakon toga, dodala je, u SVM-u su počeli da govore o onima koji su činili zločine, o onima koji nisu činili zločine, koji su bili prisilno mobilisani, „što je zapravo ono što je Liga od početka govorila".

- To što je SVM na početku tražio nema veze s ovim što danas tvrdi da je tražio - istakla je Jerkova za Dnevnik.

(BILSV, 03. 11. 2011.)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook