Ustavni sud Srbije da zaštiti AP Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 20. 09. 2012. | Komentara: 0

Ustavni sud Srbije da zaštiti AP Vojvodinu

BEOGRAD – Ukoliko Narodna skupština usvoji Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneće Ustavnom sudu Srbije žalbu i zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti tog akta, istakla je danas Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Tokom skupštinske rasprave o rebalansu buudžeta i više fiskalnih zakona, Jerkova je ukazala da je navedeni zakon protivan Ustavu Srbije jer je njime predviđeno da se ustavom zagarantovanih sedam odsto, koliko treba da iznosi budžet AP Vojvodine, zapravo računa tako što se za osnovicu uzimaju poreski prihodi.

– Drugim rečima, budžet AP Vojvodine će od sada biti sedam posto poreskih prihoda. To je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom, koji vrlo jasno kaže da je budžet AP Vojvodine sedam odsto budžeta Srbije. Poreski prihodi nisu budžet Republike Srbije i sve dok Republika Srbija ne bude bila u stanju da AP Vojvodini obezbedi izvorne prihode, ona će morati tih sedam posto sama da obezbeđuje – istakla je Jerkova.

Obezbediti izvorne prihode

Ona je dodala da će AP Vojvodina, onog momenat kada joj bude dozvoljeno da ima izvorne prihode, prihodovati mnogo više od sadašnjih sedam odsto budžeta Republike Srbije.

– Tada neće biti potrebno da joj na ovakav ponižavajući način dajete ovih sedam posto, s obzirom da ni sedam posto niste u stanju da obezbedite – istakla je ona. Aleksandra Jerkov je podsetila da je do sada uvek postojala dilema kako se računa navedenih sedam procenata, ali da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu praktično stavljena tačka na tu raspravu, te da će nakon usvajanja tog zakona to svake godine biti manje od sedam posto.

– Ja se nadam da će Ustavni sud reagovati jednakom brzinom kakvom reaguje kada treba proglasiti  odredbe Statuta neustavnim. Da će zaštiti ustavna prava građana Vovjodine, ustavnost i zakonitost; i da će insistirati na tome da zakoni koji se donose u ovoj skupštini moraju biti u skladu sa Ustavom – navela je ona. Dodala je da veruje i da će se Vlada AP Vojvodine oglasiti na ovu temu.

– Ovaj put moraćete da razgovarate sa njom. Nećete moći da je ignorišete, kao što ste je ignorisali kada ste prtipremali rebalans budžeta – dodala je Jerkova.  

Dinkić protiv Fiskalnog saveta

Jerkova je upozorila da ministar Mlađan Dinkić po svojoj proizvoljnoj računici smanjuje deficit u budžetu, uprkos tome što zvaničan izveštaj Fiskalnog saveta govori će deficit biti povećan. Nije prvi put da Dinkić ignoriše preporuke i mišljenje Fiskalnog saveta, rekla je ona podsećajući da je slično bilo i prilikom usvajanja Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. – Još jedna logična izmena u Zakonu o budžetskom sistemu trebalo da bude ukidanje Fiskalnog saveta. Jer, ukoliko nećemo slušati njihovo mišljenje i uvažavati njihove preporuke zaista nema ni smisla ni potrebe da te ljude na takav način ponižavamo i da, u krajnjem slučaju, građani Srbije finansiraju jednu instituciju koja neće ničemu služiti – istakla je Jerkova.

(BILSV 20. 09. 2012.)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook