Vlada je zakon o finansiranju zagubila još 2008. godine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 10. 09. 2015. | Komentara: 0

Vlada je zakon o finansiranju zagubila još 2008. godine

NOVI SAD – Izbori za Skupštinu AP Vojvodine biće na proleće naredne godine jer nema nijednog razloga da budu organizovani pre toga, istakao je juče šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Dušan Jakovljev.

LSV

Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na RTV, Jakovljev je, na pitanje da li je Predsedništvo LSV razmatralo mogućnost vanrednih izbora, ukazao da sednica Predsedništva tek predstoji, ali da od nje ne zavisi hoće li izbora biti ili ne.
– Koliko sam ja u prilici i koliko ja umem da vidim kako stoje stvari u Skupštini Vojvodine, zakonski uslovi za vanredne, prevremene izbore se neće desiti. Ušli smo u izbornu godinu i sve će to biti redovno. Ali moj osećaj je da to neće biti pre kraja marta, početka aprila, što me neobično raduje, jer znači da kampanja neće biti po zimi – ocenio je Jakovljev.

Zakon nije žrtva izborne kampanje

Na opasku da se u tom čekanju na izbore izgubio Zakon o finansiranju Vojvodine, Jakovljev kaže da se negde u prostorijama tadašnje Vlade Republike Srbije taj zakon izgubio još 2008. godine, kad je po Ustavu i trebalo da bude donet. A na opasku da je i Liga podržavala tu vladu, Jakovljev kaže da jeste, ali da je neprekidno insistirano da se taj zakon nađe na dnevnom redu. Odgovornost Lige u tom slučaju, prema njegovim rečima, leži u tome što kao učesnica u političkom životu Srbije nije bila u stanju da ubedi koalicione partnere da je donošenje tog zakona od životne važnosti za Vojvodinu.
– Najavljeni su pregovori sa Vladom Srbije o zakonu. Skupština je zasedala, donela platformu za one koji će pregovarati. Do tih pregovora, kao što znate, nije došlo. Onda je Pokrajinska vlada napravila predlog zakona, da bi olakšala republičkoj vladi – podsetio je Jakovljev, dodajući da je zamisao bila da Skupština APV taj akt, kao ovlašćeni predlagač, pošalje u proceduru. Međutim, navodi Jakovljev, pored toga što je predlog zakona napisan i upućen šefovima poslaničkih grupa, nije pronađen zajednički jezik zbog čega je vraćen pokrajinskoj vladi, koja je sad na potezu.
– Kao predlagač, ona to može da stavi kao tačku dnevnog reda na Skupštinu APV – naveo je Jakovljev dodajući da je predlog sada u kabinetu Bojana Pajtića. Istakao je i da bi građani Vojvodine lako bili izvedeni iz tog vrzinog kola da Skupština AP Vojvodine ima zakonodavnu vlast, jer bi onda sama donela taj akt.
– Zakon donosi Skupština Republika Srbije. Nikoga niko ne optužuje. Ta republička skupština, koja jedina odnosi zakone, zakon nije donela. Niko ne optužuje ni SNS. Optužujemo sve one koji osam godina krše Ustav i ne donose taj zakon – zaključio je Jakovljev.

Bez rovova između dve vlade

Šef poslaničke grupe LSV je negirao da pokrajinska administracija „kopa rovove prema republičkoj“, ali je priznao da se odnosi između resornih sekretarijata i ministarstava svode na lične odnose ljudi koji njima rukovode.
– Ne postoji sekretarijat, to vam tvrdim odgovorno, koji se svom resornom ministru nije obraćao između 15 i 127 puta, samo u toku poslednjih godinu dana – rekao je Jakovljev podsećajući da je Ministarstvo sporta uvažilo zamerke Sekretarijata za sport na Zakon o sportu i unelo iz u predlog zakona koji će ići pred skupštinu. Podsetio je i na najavljeni sastanak lidera LSV Nenada Čanka i ministra finansija Dušana Vujevića o finansiranju Vojvodine.
– Čanak je kao poslanik je pitao premijera šta ćemo sa finansiranjem Vojvodine. I jedan i drugi su odgovorili - bavićemo se time. Ne znam šta je rekao gospodin premijer, ali je ministar posle toga napravio nacrt zakona. Mi taj nacrt zakona još nismo videli, ali je počelo na tome da se radi. Da li je možda to kopanje rovova – upitao je on. Jakovljev je kao dobre primere naveo i donošenje medijskih zakona, kada je ministarstvo za kulturu i informisanje prihvatilo niz predloga koji su dolazili iz Skupštine Vojvodine, ali je kao loš manir naveo to što ministarka poljoprivrede nije odgovorila ni na jedan poziv sekretara za poljoprivredu, niti ga zvala na javne reasprave koje su se održavale u Novom Sadu.
– Ne želim da kažem da je to kopanje rovova ni sa strane gospođe ministarke, ali hoću da vam kažem - generalan odnos Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije, po mom dubokom utisku, baziran je na osećaju za potrebe građana Srbije kod sekretara i kod ministra. Nema naredbe ministrima da ne mogu da sarađuju sa pokrajinom – smatra Jakovljev.

Nema paralize Skupštine AP Vojvodine

Dušan Jakovljev je ukazao i da ne postoji paraliza rada pokrajinske skupštine, navodeći da ona ima svoje odbore i radna tela koja bez ikakvih problema funkcionišu. Dodao je i da će se već na narednoj sednici, na kojoj će poslanici razmatrati izveštaj o realizaciji budžeta za prvih šest meseci, jasno videti razlika između ove, rekonstruisane vlade i nekih prethodnih vremena.
– Videće se kako se troše, kojom brzinom se troše i na koji način se troše sredstva namenjena  građankama i građanima Vojvodine, transparentno, jasno i glasno – zaključio je Jakovljev.

(BILSV, 10. 10. 2015)



Izjave | Nedelja, 30. 07. 2023. | Komentara: 0

Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

Najnovije licitiranje sa datumom izbora i najava predsedsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se glasati na svim nivoima, prema mišljenju Aleksandra Martona, portparola Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođana, još je jedan u nizu primera izostanka demokratskih procesa u našoj zemlji.
Izjave | Četvrtak, 27. 07. 2023. | Komentara: 0

Ponosna sam na Zrenjanince što ponosno hodaju bez straha

Zrenjanin je među prvima krenuo u protestne šetnje. Protesti su početak promena u Zrenjaninu. Bila sam jako ponosna u tim prvim nedeljama na svoje Zrenjanince. Šetali smo po kiši kakvu ja u životu nisam doživela. Ali niko nije odustajao, svi su ponosno hodali.
Izjave | Petak, 21. 07. 2023. | Komentara: 0

Marton: SVM odgovoran za drastično smanjenje broja Mađara u Vojvodini

Portparol Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kritikovao je danas visokog funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balinta Pastora i rekao da je politika te stranke kriva „što se broj Mađara u Vojvodini drastično smanjio“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook