Kisač mora imati svog matičara koji govori i slovački jezik

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 20. 02. 2015. | Komentara: 0

Kisač mora imati svog matičara koji govori i slovački jezik

LSVNOVI SAD, 20. februar - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine uputio je zahtev Mesnoj zajednici Kisač u kojem još jednom insistira na tome da Kisač mora imati svog matičara koji bi sem srpskog govorio i slovački jezik. Povodom Dana maternjeg jezika, 21. februara, pismo je juče upućeno i Gradskoj upravi za opšte poslove, a možete ga pročitati u nastavku.

Poštovani,

Kao što Vam je sigurno poznato, Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine je u više navrata insistirao da Kisač mora imati svog matičara, koji bi pored srpskog, govorio i slovački jezik, a radio puno radno vreme, svaki dan sem vikendom.

Budući da nadležni u Mesnoj zajednici kojima smo se obraćali ne čine ništa, ili barem ne čine dovoljno da se ovaj problem reši, obraćamo Vam se sa molbom da se lično zauzmete za to da gradska vlast ispuni ovu svoju obavezu prema građanima i građankama Kisača koji uredno plaćaju porez i sve svoje obaveze prema gradu.

Nedopustivo je da Novi Sad ne može da obezbedi jednog jedinog matičara za 5.500 žitelja Kisača i da u naše mesto na četiri sata dolaze ljudi na zamenu iz Rumenke,  Stepanovićeva ili sa Čeneja gde ih ima po dvoje.

Apelujemo da učinite sve što je u vašoj moći da se to promeni.

Izuzetno je važno da taj matičar pored srpskog zna i slovački jezik. Jer, građani i građanke Kisača koji pripadaju slovačkoj nacionalnoj zajednici imaju pravo da koriste svoj maternji jezik kod matičara, a i mladenci imaju pravo da biraju na kojem jeziku će se venčati.

Brojne građanke i građani Kisača su prošle godine svojim potpisima podržali peticiju Mesne organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Kisač. Ovom prilikom, u prilogu Vam dostavljamo potpise za tu inicijativu.  Ne dopustite da se od građanki i građana Kisača prave građani drugog reda.

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad
Mesni odbor
Kisač



Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2024. | Komentara: 0

Podrška studentima koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je studente koji su juče blokrali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta s ciljem da onemoguće održavanje, kako su naveli, protivpravno organizovanih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

Član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, da mi nismo zapodenuli ratove u svetu i da smo za agresore bili kolateralna šteta“ nije istinita.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook