Kolar: Cilj reorganizacije EPS je uprosečavanje i prodaja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 03. 06. 2015. | Komentara: 0

Kolar: Cilj reorganizacije EPS je uprosečavanje i prodaja

NOVI SAD – Ključ cele priče oko reorganizacije Elektroprivrede Srbije i ukidanja Elektrovojvodine tim povodom jeste uprosečavanje i spremanje tog preduzeća za prodaju, upozorio je sinoć pokrajinski poslanik i potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar.

LSV

Gostujući u emisiji „Otvoreni ekran“ na novosadskom Kanalu 9, Kolar je naveo da ovaj model centralizacije svakako nije niti jedini niti najbolji, te da je u dobroj meri politički obojen, jer ozbiljno narušava autonomiju Vojvodine i vređa sve koji su Elektrovojvodinu 58 godina unazad od svojih samodoprinosa i budžeta AP Vojvodine gradili.

Projekat jednog čoveka

– Tvrdim da je ovo stvar koja je loša za svaku vladu na svetu, pa i našu i da je Vlada Republike Srbije u slučaju ovakve grube centralizacije prevarena i izmanipulisana od strane jednog čoveka. To je generalni direktor Elektrodistribucije Srbije koji sve ovo sprovodi, čiji je ovo projekat od početka i za kojeg tvrdim da je čovek koji radi za inostrani lobi koji će vrlo bzo da se pojavi pred vratima EPS-a kao kupac – upozorio je Kolar. Poslanik LSV navodi i da su navodi direktora EPS o uštedama ukidanjem nekoliko direktorskih mesta zapravo manipulacija i demagogija. Takođe, dodaje i da Aleksandar Obradović izvrće teze kada kaže da je imovina Elektrovojvodine vlasništvo EPS-a.
– Nije tačno zato što je vlasnik EPS-a Republika Srbija te je, samim tim, imovina Elektrovojvodine vlasništvo Republike Srbije. A da li je AP Vojvodina deo Republike Srbije? Jeste. Po kom onda pravu jedan direktor, jedan menadžer sme da kaže: Šta se meša pokrajinska administracija kad to nije njihova imovina? Ne, nego je njegova, koji ima još dve rezervne zemlje – istakao je Kolar i predložio Obradoviću da deponuje pasoš na deset godina pa da zajedno sa građanima uživa u Elektroprivredi za koju tvrdi da će naprasno biti bolja.
– Jedino što će se desiti - ubiće se uspešna Elektrovojvodina. Ako iz takozvane struke tvrde da je ta centralizacija nužna i neophodna, neka to dokažu time što će tog jednog operatora distributivnog sistema da povere najuspešnijem od pet privrednih društava, neka taj jedan operator distributivnog sistema bude u Novom Sadu, u sedištu Elektrovojvodine. I neka dokažu da je to cilj, a ne sve ovo ostalo o čemu govorimo – rekao je Kolar. Poslanik LSV je podsetio na pogubne posledice centralizacije koju je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina sproveo Slobodan Milošević, a nakon koje su nestali i vojvođanska železnica i pošta, lutrija, penzioni fondovi, Naftagas i niz drugih preduzeća u kojima je bilo novca i koja su dobro poslovala.

Ne slažemo se iako su jači

Na pitanje šta se sada može preduzeti, Robert Kolar je rekao da možemo da se ne složimo, iako su u ovom trenutku jači, a da možemo i da vratimo, na isti način kao što je oteto.
– Danas i sutra delimo 120.000 letaka u kojima ukratko piše sve ovo što sada pričamo, šta se dešava po pitanju Elektrovojvodine, da pokušamo na taj način da informišemo o dešavanjima. Manipulacija menadžmenta je i da je jedan od razloga za ovakvu centralizaciju taj što će na teritoriji cele Srbije biti ista cena električne energije. Ona je i sada ista. Kakva je to onda priča? Laž – zapitao je Kolar.

Uprosečavanje najboljeg

Poslanik LSV je podsetio da od pet privrednih društava za distribuciju električne energije, koja se spajaju u jedno, nisu sva profirabilna, a da Elektrovojvodina ima najviši nivo naplativosti električne energije - između 97 i 98 posto, kao i najmanje gubitke, kako u transportu tako i zbog krađe.
– Najlošija situacija je upravo u Elektrodistribuciji Beograd. Pa sa kojim pravom i koja je to drskost da se najbolji, koji imaju 2,2 milijarde dobiti u 2014. gase i priključuju onima koji imaju 3,4 milijarde gubitka? Zato što se to radi  tendenciozno, da bi se stvar uprosečila, da bi se sve centralzovalo na jedno mesto i da bi se lako prodalo – istakao je on. Kolar je naveo i da je Elektrovojvodina prva prihvatila model koji je svuda u svetu normalan, a to je da je električna energija roba koju, ako koristiš, moraš da platiš. Ukazao je i da se na teritoriji Vojvodine nalazi najkvalitetniji tehnički deo distributivnog sistema, za razliku od ostatka Srbije.
– Da li se to rešava tako što ćeš da uzmeš najboljeg, da ga priključiš najlošijem ili učiš od najboljeg i  primenjuješ njegove metode? Zašto niko nikad iz centrale EPS-a nije tražio modele koje primenjuje Elektrovojvodina? Da svi ti ljudi koji su to na teritoriji Vojvodine uspeli da urade, odu i da zajedno sa kolegama iz Elektroistoka ili nekog drugog privrednog društva to isto urade – rekao je Kolar.

Ne damo Vojvodinu

Kolar je upozorio i da jedino zahvaljujući LSV pojam autonomije Vojvodine uopšte postoji, jer da nije nje, stranke sa centralom u Beogradu bi autonomiju „izbrisale gumicom“.
– Pošto Liga socijaldemokrata Vojvodine 25 godina, koliko postoji, isključivo i samo kao vojvođanska stranka radi na očuvanju i podizanju nivoa autonomije Vojvodine, mislim da možemo odgovorno da tvrdimo da smo mi ti koji ćemo puni sjaj autonomije Vojvodine, kada se za to steknu uslovi, i vratiti – naveo je Kolar. Ocenio je i da je neverovatno da nijedna politička opcija koja je bila na vlasti na državnom nivou, a koja ima centralu u Beogradu, apsolutno nema sluha za Vojvodinu.
 
(BILSV, 03. 06. 2015)



Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Istorijski revizionizam je opasan za budućnost regiona

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI smatra da je nazivati ustaše i domobrane NDH „hrvatskom vojskom“, kako su to učinili HRT i ministar Vlade RH povodom komemoracije u Blajburgu u maju 2024. godine, opasni istorijski revizionizam i poistovećivanje Hrvata i Hrvatske sa zločinima NDH. 

Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: 2. juna izađi i glasaj za POBEDU!

Drugog juna nam predstoje lokalni izbori. Važno je da na njih izađemo jer su oni velika šansa da oslabimo, a u mnogim mestima i pobedimo korumpirani naprednjački režim.
Iz medija | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Pobeda opozicije u Novom Sadu ozbiljno bi uzdrmala naprednjačku vlast

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik izjavio je da postoji veza između predstojećih izbora i dovođenja novog rukovodstva Pokrajinske vlade, na čijem čelu je sada Maja Gojković, a jedna od njenih zamenica Sandra Božić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook