Kolar: Cilj reorganizacije EPS je uprosečavanje i prodaja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 03. 06. 2015. | Komentara: 0

Kolar: Cilj reorganizacije EPS je uprosečavanje i prodaja

NOVI SAD – Ključ cele priče oko reorganizacije Elektroprivrede Srbije i ukidanja Elektrovojvodine tim povodom jeste uprosečavanje i spremanje tog preduzeća za prodaju, upozorio je sinoć pokrajinski poslanik i potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar.

LSV

Gostujući u emisiji „Otvoreni ekran“ na novosadskom Kanalu 9, Kolar je naveo da ovaj model centralizacije svakako nije niti jedini niti najbolji, te da je u dobroj meri politički obojen, jer ozbiljno narušava autonomiju Vojvodine i vređa sve koji su Elektrovojvodinu 58 godina unazad od svojih samodoprinosa i budžeta AP Vojvodine gradili.

Projekat jednog čoveka

– Tvrdim da je ovo stvar koja je loša za svaku vladu na svetu, pa i našu i da je Vlada Republike Srbije u slučaju ovakve grube centralizacije prevarena i izmanipulisana od strane jednog čoveka. To je generalni direktor Elektrodistribucije Srbije koji sve ovo sprovodi, čiji je ovo projekat od početka i za kojeg tvrdim da je čovek koji radi za inostrani lobi koji će vrlo bzo da se pojavi pred vratima EPS-a kao kupac – upozorio je Kolar. Poslanik LSV navodi i da su navodi direktora EPS o uštedama ukidanjem nekoliko direktorskih mesta zapravo manipulacija i demagogija. Takođe, dodaje i da Aleksandar Obradović izvrće teze kada kaže da je imovina Elektrovojvodine vlasništvo EPS-a.
– Nije tačno zato što je vlasnik EPS-a Republika Srbija te je, samim tim, imovina Elektrovojvodine vlasništvo Republike Srbije. A da li je AP Vojvodina deo Republike Srbije? Jeste. Po kom onda pravu jedan direktor, jedan menadžer sme da kaže: Šta se meša pokrajinska administracija kad to nije njihova imovina? Ne, nego je njegova, koji ima još dve rezervne zemlje – istakao je Kolar i predložio Obradoviću da deponuje pasoš na deset godina pa da zajedno sa građanima uživa u Elektroprivredi za koju tvrdi da će naprasno biti bolja.
– Jedino što će se desiti - ubiće se uspešna Elektrovojvodina. Ako iz takozvane struke tvrde da je ta centralizacija nužna i neophodna, neka to dokažu time što će tog jednog operatora distributivnog sistema da povere najuspešnijem od pet privrednih društava, neka taj jedan operator distributivnog sistema bude u Novom Sadu, u sedištu Elektrovojvodine. I neka dokažu da je to cilj, a ne sve ovo ostalo o čemu govorimo – rekao je Kolar. Poslanik LSV je podsetio na pogubne posledice centralizacije koju je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina sproveo Slobodan Milošević, a nakon koje su nestali i vojvođanska železnica i pošta, lutrija, penzioni fondovi, Naftagas i niz drugih preduzeća u kojima je bilo novca i koja su dobro poslovala.

Ne slažemo se iako su jači

Na pitanje šta se sada može preduzeti, Robert Kolar je rekao da možemo da se ne složimo, iako su u ovom trenutku jači, a da možemo i da vratimo, na isti način kao što je oteto.
– Danas i sutra delimo 120.000 letaka u kojima ukratko piše sve ovo što sada pričamo, šta se dešava po pitanju Elektrovojvodine, da pokušamo na taj način da informišemo o dešavanjima. Manipulacija menadžmenta je i da je jedan od razloga za ovakvu centralizaciju taj što će na teritoriji cele Srbije biti ista cena električne energije. Ona je i sada ista. Kakva je to onda priča? Laž – zapitao je Kolar.

Uprosečavanje najboljeg

Poslanik LSV je podsetio da od pet privrednih društava za distribuciju električne energije, koja se spajaju u jedno, nisu sva profirabilna, a da Elektrovojvodina ima najviši nivo naplativosti električne energije - između 97 i 98 posto, kao i najmanje gubitke, kako u transportu tako i zbog krađe.
– Najlošija situacija je upravo u Elektrodistribuciji Beograd. Pa sa kojim pravom i koja je to drskost da se najbolji, koji imaju 2,2 milijarde dobiti u 2014. gase i priključuju onima koji imaju 3,4 milijarde gubitka? Zato što se to radi  tendenciozno, da bi se stvar uprosečila, da bi se sve centralzovalo na jedno mesto i da bi se lako prodalo – istakao je on. Kolar je naveo i da je Elektrovojvodina prva prihvatila model koji je svuda u svetu normalan, a to je da je električna energija roba koju, ako koristiš, moraš da platiš. Ukazao je i da se na teritoriji Vojvodine nalazi najkvalitetniji tehnički deo distributivnog sistema, za razliku od ostatka Srbije.
– Da li se to rešava tako što ćeš da uzmeš najboljeg, da ga priključiš najlošijem ili učiš od najboljeg i  primenjuješ njegove metode? Zašto niko nikad iz centrale EPS-a nije tražio modele koje primenjuje Elektrovojvodina? Da svi ti ljudi koji su to na teritoriji Vojvodine uspeli da urade, odu i da zajedno sa kolegama iz Elektroistoka ili nekog drugog privrednog društva to isto urade – rekao je Kolar.

Ne damo Vojvodinu

Kolar je upozorio i da jedino zahvaljujući LSV pojam autonomije Vojvodine uopšte postoji, jer da nije nje, stranke sa centralom u Beogradu bi autonomiju „izbrisale gumicom“.
– Pošto Liga socijaldemokrata Vojvodine 25 godina, koliko postoji, isključivo i samo kao vojvođanska stranka radi na očuvanju i podizanju nivoa autonomije Vojvodine, mislim da možemo odgovorno da tvrdimo da smo mi ti koji ćemo puni sjaj autonomije Vojvodine, kada se za to steknu uslovi, i vratiti – naveo je Kolar. Ocenio je i da je neverovatno da nijedna politička opcija koja je bila na vlasti na državnom nivou, a koja ima centralu u Beogradu, apsolutno nema sluha za Vojvodinu.
 
(BILSV, 03. 06. 2015)



Edukacija LSV | Nedelja, 15. 08. 2010. | Komentara: 0

Edukacija predsednika i predsednica GrO/OO LSV

Nakon seminara "Motivacija", za predsednike i predsednice gradskih i opštinskih odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine, Centar za edukaciju LSV (Ce LSV) organizovao je još jednu edukaciju. Nakon uvodne reči Maje Sedlarević, potpredsednice Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV (IO GO LSV),
Edukacija LSV | Ponedeljak, 09. 08. 2010. | Komentara: 0

Omladinski kamp 2010.

Drugi Omladinski kamp u organizaciji Centra za edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine (Ce LSV) i Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) održan je od 5. do 9. avgusta 2010. godne na Sportskom aerodromu Aero-kluba "Ivan Sarić" kod Subotice.
Akcije/Kampanje | Sreda, 14. 07. 2010. | Komentara: 0

Hiljadu zastava lepršalo u čast LSV i Vojvodine

NOVI SAD - Hiljadu zastava AP Vojvodine proneli su juče članovi i simpatizeri Lige socijaldemorata Vojvodine centralnim ulicama Novog Sada u sklopu proslave 20 godina od osnivanja stranke. Kako je na kraju šetnje, pred zgradom Muzeja revolucije istakao lider LSV Nenad Čanak, ulice Novog Sada pamte mnogo, pa su zapamtile antiratna okupljanja od pre 20 godina



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook