Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Novi Sad, 20. april 2024 - Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji i povratak u mračni izolacionizam, sličan onome u kome se Miloševićeva Srbija nalazila tokom 1990-ih godina.

LSV

Sasvim sigurno da poslanik desnog krila vladajuće partije nije samostalno i svojevoljno izašao u javnost sa stavom da Republika Srbija treba da prekine evropske integracije i da o toj odluci obavesti sve ambasade EU. Stratešku promenu orijentacije zemlje donose najviša predstavnička tela, uz snažnu podršku među građanima. Ali, očito je da vladajući režim SNS i Aleksandra Vučića još uvek nema hrabrosti da izvede jedan tako radikalan i po interese svih nas tako destruktivan potez. Zbog toga obrise jedne štetočinske politike proturaju na „mala vrata“, preko svog kontroverznog poslanika sa idejom da testiraju javno mnjenje i da započnu procese normalizacije izolacionističke politike.

Smatram da je ovakvo igranje sa budućnošću cele naše zemlje i miliona ljudi koji u njoj žive krajnje opasno i štetno. Podsećam da Srbija čitavu svoju ekonomsku egzistenciju zasniva na, pre svega, evropskim investicijama, a ogroman deo svoga izvoza temelji na otvorenim granicama prema EU. Srbija je svoj izvoz u zemlje EU u poslednjih deceniju i po povećala za gotovo 400%. Srbija je svoju privredu, uništenu pljačkom i ratovima iz 1990-ih godina, obnovila zahvaljući evropskim investicijama. Milioni građana Srbije su dobrobit u ličnom životu osetili zahvaljujući donacijama, investicijama i povoljnim kreditima iz EU.

Zbog čega je vladajući režim faktički već prekinuo proces pridruživanja Srbije EU i zbog čega bi sada hteli to i formalno da učine? Zbog toga što nas EU „pritiska“ da smanjimo stepen korupcije i pljačke koju režim sprovodi. Zbog toga što EU ne toleriše krađu izbora i izborne manipulacije. Zbog toga što EU traži od nas da obezbedimo nezavisno pravosuđe, vladavinu prava i pravnu državu. Zbog toga što EU traži od Srbije da poštuje slobodu medija i ravnopravan tretman svih učesnika u političkom životu. Zbog toga što EU očekuje od nas da se razgraničimo sa zločinima iz 1990-ih i da osudimo zločinačku politiku, a osuđene ratne zločince prestanemo da nazivamo herojima. Zbog toga što EU traži od nas da postanemo pristojna, uređena država koja poštuje ljudska prava i demokratske vrednosti. Sve to ovom režimu ne odgovara i zbog toga traži ponovnu izolaciju Srbije i prekid evrointegracija, kako bi mogli i dalje nesmetano da kradu izbore, pljačkaju naše resurse, sprovode politiku nasilja i represije, sve dok do kraja ne razore sve institucije i iz prikrivene pređu u otvorenu autokratiju.

Pozivam sve opozicione partije, nevladine organizacije i pojedince koji shvataju opasnost od destruktivne, izolacionističke politike vlasti da se okupimo i odlučno suprostavimo štetnoj, radikalskoj politici čije posledice ćemo brzo svi osetiti na svojoj koži. Društvo ovoga puta mora da prepozna svoj stvarni interes, a svi građani da dignu glas dok ne bude kasno.


Bojan Kostreš
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI 
Odbori LSV | Četvrtak, 30. 05. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin protiv nasilja: Oni uništavaju, mi popravljamo. Vratićemo pristojnost u Zrenjanin!

Kandidati za odbornike Skupštine grada koalicije "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" okrečili su kuću u naselju Mala Amerika, na kojoj su u dva navrata uništeni bilbordi.

Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 05. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad ima rešenje za goruće probleme - saobraćaj, urbanistički haos, nedostatak zelenila

Među najvećim problemima Novog Sada, kako pokazuju istraživanja, su saobraćajne gužve, problemi oko parkiranja, manjak zelenila... Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Maja Mrnuštik smatra da rešavanje jednog od tih problema povlači rešavanje drugog, jer je sve to povezano. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook