Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Novi Sad, 20. april 2024 - Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji i povratak u mračni izolacionizam, sličan onome u kome se Miloševićeva Srbija nalazila tokom 1990-ih godina.

LSV

Sasvim sigurno da poslanik desnog krila vladajuće partije nije samostalno i svojevoljno izašao u javnost sa stavom da Republika Srbija treba da prekine evropske integracije i da o toj odluci obavesti sve ambasade EU. Stratešku promenu orijentacije zemlje donose najviša predstavnička tela, uz snažnu podršku među građanima. Ali, očito je da vladajući režim SNS i Aleksandra Vučića još uvek nema hrabrosti da izvede jedan tako radikalan i po interese svih nas tako destruktivan potez. Zbog toga obrise jedne štetočinske politike proturaju na „mala vrata“, preko svog kontroverznog poslanika sa idejom da testiraju javno mnjenje i da započnu procese normalizacije izolacionističke politike.

Smatram da je ovakvo igranje sa budućnošću cele naše zemlje i miliona ljudi koji u njoj žive krajnje opasno i štetno. Podsećam da Srbija čitavu svoju ekonomsku egzistenciju zasniva na, pre svega, evropskim investicijama, a ogroman deo svoga izvoza temelji na otvorenim granicama prema EU. Srbija je svoj izvoz u zemlje EU u poslednjih deceniju i po povećala za gotovo 400%. Srbija je svoju privredu, uništenu pljačkom i ratovima iz 1990-ih godina, obnovila zahvaljući evropskim investicijama. Milioni građana Srbije su dobrobit u ličnom životu osetili zahvaljujući donacijama, investicijama i povoljnim kreditima iz EU.

Zbog čega je vladajući režim faktički već prekinuo proces pridruživanja Srbije EU i zbog čega bi sada hteli to i formalno da učine? Zbog toga što nas EU „pritiska“ da smanjimo stepen korupcije i pljačke koju režim sprovodi. Zbog toga što EU ne toleriše krađu izbora i izborne manipulacije. Zbog toga što EU traži od nas da obezbedimo nezavisno pravosuđe, vladavinu prava i pravnu državu. Zbog toga što EU traži od Srbije da poštuje slobodu medija i ravnopravan tretman svih učesnika u političkom životu. Zbog toga što EU očekuje od nas da se razgraničimo sa zločinima iz 1990-ih i da osudimo zločinačku politiku, a osuđene ratne zločince prestanemo da nazivamo herojima. Zbog toga što EU traži od nas da postanemo pristojna, uređena država koja poštuje ljudska prava i demokratske vrednosti. Sve to ovom režimu ne odgovara i zbog toga traži ponovnu izolaciju Srbije i prekid evrointegracija, kako bi mogli i dalje nesmetano da kradu izbore, pljačkaju naše resurse, sprovode politiku nasilja i represije, sve dok do kraja ne razore sve institucije i iz prikrivene pređu u otvorenu autokratiju.

Pozivam sve opozicione partije, nevladine organizacije i pojedince koji shvataju opasnost od destruktivne, izolacionističke politike vlasti da se okupimo i odlučno suprostavimo štetnoj, radikalskoj politici čije posledice ćemo brzo svi osetiti na svojoj koži. Društvo ovoga puta mora da prepozna svoj stvarni interes, a svi građani da dignu glas dok ne bude kasno.


Bojan Kostreš
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI 




Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook