Kostreš: Vlada u četvrtak raspravlja o javnoj svojini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 16. 08. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Vlada u četvrtak raspravlja o javnoj svojini

NOVI SAD - Predsednik Radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš izjavio je danas za Radio-televiziju Vojvodine da je radna verzija zakona  završena, da je predata je premijeru Cvetkoviću i da bi o tom dokumentu Vlada Srbije trebalo da raspravlja u četvrtak.


Bojan Kostreš

On kaže da je ostalo otvoreno pitanje javne svojine Vojvodine nad velikim sistemima i da će ono biti rešeno kompromisom.

Radnom verzijom zakona o javnoj svojini predviđa se povratak oduzete imovine lokalnim samoupravama dok će šume i vode koje su do sada bile u vlasništvu Republike biti vraćene Vojvodini, saznaje Radio-televizija Vojvodine.


- U ovom momentu nije realno očekivati da Vojvodini bude vraćena sva ona imovina kojom je ona raspolagala pre Miloševićevog puča 1988. godine, ali toga smo bili svesni svi kada je počeo ovaj proces pregovaranja i dogovaranja " kaže Kostreš. On dodaje da je ipak važno reći da su uspeli da značajne elemente javne svojine AP Vojvodine ubace u ovaj zakon i kaze da je važno postići kompromis.


- Neće biti sve ono što ja mislim da treba da pripadne Vojvodini u tom zakonu, s jedne strane, ali sa druge strane neće biti ni po onoj početnoj varijanti u kojoj javna svojina Vojvodine u suštini nije ni postojala " kaže Kostreš. Radna verzija zakona predviđa da vlasništvo nad velikim sistemima kao što su telekomunikacije, železnice ili putne saobraćajnice ostane u vlasništvu republike. Kostreš očekuje da će se tokom javne rasprave postići kompromis i u ovim pitanjima. Obzirom da je reč o zakonu koji predstavlja uslov za sticanje kandidata za članstvo u EU očekuje se da će predlog ovog zakona pred poslanicima Republičke skupštine biti najkasnije do kraja septembra.


(BILSV, 16.08.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook