Kostreš: Za solidarnost i bolji položaj radnika u društvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 30. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Za solidarnost i bolji položaj radnika u društvu

Novi Sad, 30. april 2023 - Ovim putem želim da čestitam svim građankama i građanima Srbije Međunarodni praznik rada, Prvi maj. Nažalost, puno razloga za čestitke, osim ovog formalnog, nema. 

LSV

Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj je tokom prošle godine, život na radu izgubilo 45 radnika, dok je 3.455 teško i 17.558 je lakše povređeno?

Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj je radnicima ograničen pristup toaletu tokom radnog vremena, u kojoj radnici nose pelene, često rade u nehumanim uslovima, a strani radnici se zatvaraju u barake nakon što im se zaplene pasoši?

Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj vlast toleriše grubo kršenje Zakona o radu koji je sama napisala i usvojila, u kojoj smene traju deset i više časova, a radnici moraju da trpe različite oblike zastrašivanje koji se ponekad graniče sa fizičkim zlostavljanjem i seksualnim uznemiravanjem? Pritom se radnicima preti otkazom ukoliko se usude da se požale na uslove rada, dok ni nezakonita otpuštanja nisu retkost. 

Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj su strani investitori i poslodavci jači od zakona i u kojoj poreska ili finansijska policija zaobilaze vrata stranih kompanija. Pored prava da prema radnicima postupaju kako god žele, ovi investitori od naše države dobijaju i ogromne subvencije kako bi se uopšte privoleli da dođu u Srbiju. Najveći broj ovakvih firmi ostane onoliko koliko subvencionisanje traje. Istovremeno, domaće kompanije mogu samo da sanjaju ovakvu pomoć vlastite države.

U javnim preduzećima i ustanovama širom Vojvodine i Srbije je stranačka poslušnost jedini kriterijum zapošljavanja i ostanka na vlasti. Ukoliko ste uložili napor i stekli odgovarajuće obrazovanje i diplomu, to i dalje neće biti dovoljno da se zaposlite. Umesto vas, posao će dobiti neko ko je napisao na stotine komentara na društvenim mrežama u kojima se hvali vlast, neko ko je putovao na stranačke skupove ili sakupio dovoljno kapilarnih glasova. Istovremeno zaposleni trpe veliki pritisak kako bi sačuvali svoj posao, dok se ugovori o privremenim i povremenim poslovima masovno koriste kako bi se obezbedila poslušnost zaposlenih. 

Ovde nije reč o tome da nam je potreban novi Zakon o radu, već je neophodno da onaj ko primenjuje zakon ode sa vlasti, a sa njim celokupni aparat koji podržava ovakav sistem u kome se radnicima konstantno negira pravo na dostojanstven rad. Čak i najbolji Zakon o radu neće ništa promeniti ukoliko se onaj ko ga sprovodi pre svega rukovodi najužim interesom ostanka na vlasti. U takvom sistemu su svi osim radnika na dobitku – režim novcem građana kupuje prilike da se reklamira i održava na vlasti, a strane kompanije dobijaju jeftinu radnu snagu sa kojom mogu da rade šta požele. 

Zato hajde da kao i ranije proslavimo ovaj Prvi maj širom Vojvodine i Srbije, ali da se već drugog maja uzmemo u pamet i da uradimo sve da stanemo na put ovoj bahatoj vlasti kojoj su položaj i prava radnika deveta rupa na svirali. Sve ovo moramo da imamo na umu kada sledeći put izađemo na birališta i zaokružujemo broj na glasačkom listiću. Ovom bezobzirnom režimu se mora reći „Dosta je!“.

Zakon o radu mora da se poštuje i sprovodi bez izuzetka. Socijalni dijalog mora da otpočne i uključi sve relevantne aktere - sindikate, poslodavce i radnike u proces donošenja odluka koji se tiču radnih prava i uslova rada. 

Građanke i građani moraju da budu detaljno upoznati o svojim pravima i obavezama prema Zakonu o radu i da se ne plaše da traže pomoć i podršku od sindikata, nevladinih organizacija i relevantnih državnih institucija u borbi za bolje uslove rada. Država mora biti na usluzi građanima a ne da radi na zataškavanju nedela investitora i poslodavaca.

Subvencije i podsticaji koje država daje stranim investitorima i domaćim kompanijama moraju da budu transparentni kako bismo osigurali da sredstva građana budu usmerena na pravedan i održiv razvoj ekonomije. Zapošljavanje u javnim preduzećima i ustanovama mora da se temelji isključivo na fer javnim konkursima. Inspekcijske službe moraju da budu u potpunosti nezavisne, kako bi se osigurala efikasna kontrola i sankcionisanje prekršaja u oblasti rada.

Apelujemo na sve građanke i građane Srbije da se solidarišu sa radnicima koji se bore za svoja prava i da podrže promene koje će doprineti dostojanstvenom radu i boljem položaju radnika u društvu.

Srećan vam Prvi maj!

Bojan Kostreš
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook