Kostreš: Za solidarnost i bolji položaj radnika u društvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 30. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Za solidarnost i bolji položaj radnika u društvu

Novi Sad, 30. april 2023 - Ovim putem želim da čestitam svim građankama i građanima Srbije Međunarodni praznik rada, Prvi maj. Nažalost, puno razloga za čestitke, osim ovog formalnog, nema. 

LSV

Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj je tokom prošle godine, život na radu izgubilo 45 radnika, dok je 3.455 teško i 17.558 je lakše povređeno?

Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj je radnicima ograničen pristup toaletu tokom radnog vremena, u kojoj radnici nose pelene, često rade u nehumanim uslovima, a strani radnici se zatvaraju u barake nakon što im se zaplene pasoši?

Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj vlast toleriše grubo kršenje Zakona o radu koji je sama napisala i usvojila, u kojoj smene traju deset i više časova, a radnici moraju da trpe različite oblike zastrašivanje koji se ponekad graniče sa fizičkim zlostavljanjem i seksualnim uznemiravanjem? Pritom se radnicima preti otkazom ukoliko se usude da se požale na uslove rada, dok ni nezakonita otpuštanja nisu retkost. 

Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj su strani investitori i poslodavci jači od zakona i u kojoj poreska ili finansijska policija zaobilaze vrata stranih kompanija. Pored prava da prema radnicima postupaju kako god žele, ovi investitori od naše države dobijaju i ogromne subvencije kako bi se uopšte privoleli da dođu u Srbiju. Najveći broj ovakvih firmi ostane onoliko koliko subvencionisanje traje. Istovremeno, domaće kompanije mogu samo da sanjaju ovakvu pomoć vlastite države.

U javnim preduzećima i ustanovama širom Vojvodine i Srbije je stranačka poslušnost jedini kriterijum zapošljavanja i ostanka na vlasti. Ukoliko ste uložili napor i stekli odgovarajuće obrazovanje i diplomu, to i dalje neće biti dovoljno da se zaposlite. Umesto vas, posao će dobiti neko ko je napisao na stotine komentara na društvenim mrežama u kojima se hvali vlast, neko ko je putovao na stranačke skupove ili sakupio dovoljno kapilarnih glasova. Istovremeno zaposleni trpe veliki pritisak kako bi sačuvali svoj posao, dok se ugovori o privremenim i povremenim poslovima masovno koriste kako bi se obezbedila poslušnost zaposlenih. 

Ovde nije reč o tome da nam je potreban novi Zakon o radu, već je neophodno da onaj ko primenjuje zakon ode sa vlasti, a sa njim celokupni aparat koji podržava ovakav sistem u kome se radnicima konstantno negira pravo na dostojanstven rad. Čak i najbolji Zakon o radu neće ništa promeniti ukoliko se onaj ko ga sprovodi pre svega rukovodi najužim interesom ostanka na vlasti. U takvom sistemu su svi osim radnika na dobitku – režim novcem građana kupuje prilike da se reklamira i održava na vlasti, a strane kompanije dobijaju jeftinu radnu snagu sa kojom mogu da rade šta požele. 

Zato hajde da kao i ranije proslavimo ovaj Prvi maj širom Vojvodine i Srbije, ali da se već drugog maja uzmemo u pamet i da uradimo sve da stanemo na put ovoj bahatoj vlasti kojoj su položaj i prava radnika deveta rupa na svirali. Sve ovo moramo da imamo na umu kada sledeći put izađemo na birališta i zaokružujemo broj na glasačkom listiću. Ovom bezobzirnom režimu se mora reći „Dosta je!“.

Zakon o radu mora da se poštuje i sprovodi bez izuzetka. Socijalni dijalog mora da otpočne i uključi sve relevantne aktere - sindikate, poslodavce i radnike u proces donošenja odluka koji se tiču radnih prava i uslova rada. 

Građanke i građani moraju da budu detaljno upoznati o svojim pravima i obavezama prema Zakonu o radu i da se ne plaše da traže pomoć i podršku od sindikata, nevladinih organizacija i relevantnih državnih institucija u borbi za bolje uslove rada. Država mora biti na usluzi građanima a ne da radi na zataškavanju nedela investitora i poslodavaca.

Subvencije i podsticaji koje država daje stranim investitorima i domaćim kompanijama moraju da budu transparentni kako bismo osigurali da sredstva građana budu usmerena na pravedan i održiv razvoj ekonomije. Zapošljavanje u javnim preduzećima i ustanovama mora da se temelji isključivo na fer javnim konkursima. Inspekcijske službe moraju da budu u potpunosti nezavisne, kako bi se osigurala efikasna kontrola i sankcionisanje prekršaja u oblasti rada.

Apelujemo na sve građanke i građane Srbije da se solidarišu sa radnicima koji se bore za svoja prava i da podrže promene koje će doprineti dostojanstvenom radu i boljem položaju radnika u društvu.

Srećan vam Prvi maj!

Bojan Kostreš
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook