Ligin predlog izmene izbornog zakona dobra osnova za razgovor

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 03. 2015. | Komentara: 0

Ligin predlog izmene izbornog zakona dobra osnova za razgovor

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da Liga nema ambiciju da je njen predlog izmene izbornog sistema definitivno rešenje, ali smatra da je dobra osnova za razgovor.

LSV
 
- Iz ugla LSV to je najbolji sistem izbora, jer se mi zalažemo za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije. Na 27 birača birao bi se po jedan poslanik, dok sada imamo veliku disproporciju u kojoj je Beograd favorizovan. Čini mi se da postoji spremnost svih stranaka da se razgovara o promeni izbornog sistema, i mada stranke imaju svoje predloge na naš predlog nema negativnih komentara – rekao je za Danas Kostreš.
 
Dodaje da se LSV zalaže i za promenu političkog sistema u kome bi Srbija na bazi izbornih jedinica bila podeljena na pokrajine. Kostreš napominje i da promenu izbornog sistema ne mora da prati promena Ustava, jer će se Ustav menjati tek onda kada Srbije bude na korak od EU, a to neće biti tako brzo.
 
Na pitanje da li istovremeno sa povećanjem izbornih jedinica treba smanjiti i broj poslanika, on kaže da je to uslovljeno promenom Ustava. Na pitanje kako komentariše tvrdnje DSS da se u tom predlogu ne vidi Kosovo i Metohija , Kostreš kaže da bi Kosovo bilo obuhvaćeno petom izbornom jedinicim u kojoj su svrstani nedefinisani birači.
 
(BILSV, 16.03.2015)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook