LSV: Greška je uvoditi porez na kućne ljubimce, a ne rešavati problem zaštite životinja temeljno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 11. 04. 2023. | Komentara: 0

LSV: Greška je uvoditi porez na kućne ljubimce, a ne rešavati problem zaštite životinja temeljno

Novi Sad, 11. april 2023 - Liga socijaldemkrata Vojvodine smatra da pitanju uvođenja poreza na kućne ljubimce treba prići ozbiljno i rešavati ga u sklopu što kvalitetnijeg uređenja oblasti zaštite životinja.

LSV

Deluje da odgovorni u Kinološkom savezu Srbije žele da kuću zidaju od krova, a ne od temelja.

Oblast zaštite životinja u Srbiji često je zapostavljena i kao marginalna nije u žiži javnosti. Mora se primetiti da je zakonodavni okvir zaštite životinja u našoj zemlji čak i kvalitetan, ali često izostaje primena zakona u praksi.

Država veoma nekvalitetno kontroliše odgovorno vlasništvo, pa i ne čude česti incidenti sa psima na ulici. Neki su se završili i smrtnim ishodom.

Kaznena politika je preblaga i nedovoljna. Neodgovornih vlasnika životinja je puno, ali je najneodgovornija država koja je slepa i gluva na česte pojave kršenja zakona.

Kada se govori o porezu na kućne ljubimce, treba reći da ta praksa postoji u zemljama Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bitno je naglasati da je dobro uvoditi propise koji već postoje u razvijenom svetu, ali onda u Srbiju treba dovesti i kvalitet života tog razvijenog sveta.

Bojimo se da bi novi nameti doveli do napuštanja životinja, jer mnogi neće biti u mogućnosti da plaćaju nov namet.

Kinološki savez Srbije bi trebao da predloži temeljnija rešenja pitanja zaštite životinja, a ne samo da se ograničava na porez na kućne ljubimce.

Ne bi li bilo pametnije predložiti uvođenje poreza i potpuno regulisanje za rad neregistrovanih odgajivačnica pasa kojih imamo na hiljade (oko 3.500 u Srbiji)? Većina odgajivačnica smatra sebe registrovanim, iako su upisani samo u Kinološki savez Srbije, a ne u Agenciju za privredne registre (APR) i registru koji vodi jedino ovlasćeno lice, a to je Uprava za veterinu.

Kome je u interesu izostanak regulisanja statusa neregistrovanih odgajivačnica pasa? Nije li i to tema za Kinološki savez Srbije?

Pozivamo predstavnike Vlade Republike Srbije i stručnu javnost da osmisle nova rešenja za kvalitetnije uređenje sistema zaštite životinja.

Neuređeni sistem i kršenje već postojećih propisa mnogo su bitnije pitanje od naplate poreza od 2.000 ili 3.000 dinara sa psa ili mačku koje žive u našim domaćinstvima.

Aleksandar Marton
Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook