LSV: Greška je uvoditi porez na kućne ljubimce, a ne rešavati problem zaštite životinja temeljno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 11. 04. 2023. | Komentara: 0

LSV: Greška je uvoditi porez na kućne ljubimce, a ne rešavati problem zaštite životinja temeljno

Novi Sad, 11. april 2023 - Liga socijaldemkrata Vojvodine smatra da pitanju uvođenja poreza na kućne ljubimce treba prići ozbiljno i rešavati ga u sklopu što kvalitetnijeg uređenja oblasti zaštite životinja.

LSV

Deluje da odgovorni u Kinološkom savezu Srbije žele da kuću zidaju od krova, a ne od temelja.

Oblast zaštite životinja u Srbiji često je zapostavljena i kao marginalna nije u žiži javnosti. Mora se primetiti da je zakonodavni okvir zaštite životinja u našoj zemlji čak i kvalitetan, ali često izostaje primena zakona u praksi.

Država veoma nekvalitetno kontroliše odgovorno vlasništvo, pa i ne čude česti incidenti sa psima na ulici. Neki su se završili i smrtnim ishodom.

Kaznena politika je preblaga i nedovoljna. Neodgovornih vlasnika životinja je puno, ali je najneodgovornija država koja je slepa i gluva na česte pojave kršenja zakona.

Kada se govori o porezu na kućne ljubimce, treba reći da ta praksa postoji u zemljama Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bitno je naglasati da je dobro uvoditi propise koji već postoje u razvijenom svetu, ali onda u Srbiju treba dovesti i kvalitet života tog razvijenog sveta.

Bojimo se da bi novi nameti doveli do napuštanja životinja, jer mnogi neće biti u mogućnosti da plaćaju nov namet.

Kinološki savez Srbije bi trebao da predloži temeljnija rešenja pitanja zaštite životinja, a ne samo da se ograničava na porez na kućne ljubimce.

Ne bi li bilo pametnije predložiti uvođenje poreza i potpuno regulisanje za rad neregistrovanih odgajivačnica pasa kojih imamo na hiljade (oko 3.500 u Srbiji)? Većina odgajivačnica smatra sebe registrovanim, iako su upisani samo u Kinološki savez Srbije, a ne u Agenciju za privredne registre (APR) i registru koji vodi jedino ovlasćeno lice, a to je Uprava za veterinu.

Kome je u interesu izostanak regulisanja statusa neregistrovanih odgajivačnica pasa? Nije li i to tema za Kinološki savez Srbije?

Pozivamo predstavnike Vlade Republike Srbije i stručnu javnost da osmisle nova rešenja za kvalitetnije uređenje sistema zaštite životinja.

Neuređeni sistem i kršenje već postojećih propisa mnogo su bitnije pitanje od naplate poreza od 2.000 ili 3.000 dinara sa psa ili mačku koje žive u našim domaćinstvima.

Aleksandar Marton
Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook