Medijski zakoni nisu u skladu sa stavovima Vlade AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 09. 04. 2013. | Komentara: 0

Medijski zakoni nisu u skladu sa stavovima Vlade AP Vojvodine

NOVI SAD – Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić ocenio je danas da nacrti medijskih zakona nisu u skladu sa stavovima Vlade AP Vojvodine.

LSV

On je na zajedničkoj konferenciji sa direktorom Radio-televizije Vojvodine Sinišom Isakovim, direktorom Srpskog narodnog pozorišta Aleksandrom Milosavljevićem i pomoćnikom pokrajinskog sekretara i članom radne grupe Ministarstva kulture i informisanja Kalmanom Kuntićem o predloženim zakonima o javnom informisanju i o elektronskim medijima, kao i o sprovođenju Zakona o javnim nabakama u ustanovama kulture, rekao da je krajnje vreme da se o ovim temama razgovara i da se podrže inicijative za neke izmene u sva tri zakona.

- U Nacrtu zakona o javnom informisanju, kao i u Nacrtu zakona o elektronskim medijima mnogo toga nije u skladu sa stavovima Vlade AP Vojvodine i stavovima nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, kao i brojnih radio stanica u Vojvodini, koje emituju programe na više jezika. Problem je u tome što lokalne samouprave ne mogu da osnivaju medije, kao ni nacionalni saveti, mada je u pitanju stečeno pravo nacionalnih zajednica. Sa druge strane, na snazi je Zakon o lokalnoj samoupravi, koji daje pravo lokalnim samoupravama da osnivaju lokalne medije, što se direktno kosi sa medijskim zakonom. Praksa Evropske unije, kojoj Republika Srbija teži, kaže suprotno, jer ima puno primera da lokalna samouprava podržava rad medija. Primera radi, susedna Mađaraska ima 39 medija u vlasništvu lokalne samouprave, a toliko ih ima i Hrvatska koja uskoro postaje članica evopske porodice - rekao je Grujić.

On je upozorio da se u Pokrajini i u Republici Srbiji nameće još jedan problem - finansiranje javnih servisa.

- Nedavno je Vlada Republike Srbije iznela stav da će se u naredne tri godine javni servis finansirati iz budžeta, što po nama nije rešenje, jer nije trajno. Taj stav je u suprotnosti sa medijskim zakonom, koji kaže da država mora da izađe iz medija najkasnije do 31. decembra 2014. godine. U Pokrajini podršku ima ideja da se i dalje nastavi sa televizijskom pretplatom, iz koje bi se od jedan do tri odsto sredstava izdvajalo za rad lokalnih medija – napomenuo je Grujić.
 
Potpredsednik Vlade APV i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je i da je Zakon o javnim nabavkama u kulturi nedopustiv, jer on propisuje tendere za predstave, reditelje, glumce... zbog čega postoji inicijativa Sekretarijata i institucija kulture da se iz ovog Zakona izuzmu nabavke za programske aktivnosti.
 
(BILSV, 09.04.2013)



Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.
Saopštenja | Utorak, 14. 05. 2024. | Komentara: 0

Vesić obnavlja stanice, a pre toga čupao pruge po Vojvodini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pravi medijsku senzaciju od obnove nekoliko železničkih stanica u Vojvodini.

Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

Proglašena najveća opoziciona lista na ovim izborima - Udruženi za slobodan Novi Sad, broj 11

Novosadska udružena opozicija izlazi na izbore 2. juna pod rednim brojem 11! 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook