Medijski zakoni nisu u skladu sa stavovima Vlade AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 09. 04. 2013. | Komentara: 0

Medijski zakoni nisu u skladu sa stavovima Vlade AP Vojvodine

NOVI SAD – Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić ocenio je danas da nacrti medijskih zakona nisu u skladu sa stavovima Vlade AP Vojvodine.

LSV

On je na zajedničkoj konferenciji sa direktorom Radio-televizije Vojvodine Sinišom Isakovim, direktorom Srpskog narodnog pozorišta Aleksandrom Milosavljevićem i pomoćnikom pokrajinskog sekretara i članom radne grupe Ministarstva kulture i informisanja Kalmanom Kuntićem o predloženim zakonima o javnom informisanju i o elektronskim medijima, kao i o sprovođenju Zakona o javnim nabakama u ustanovama kulture, rekao da je krajnje vreme da se o ovim temama razgovara i da se podrže inicijative za neke izmene u sva tri zakona.

- U Nacrtu zakona o javnom informisanju, kao i u Nacrtu zakona o elektronskim medijima mnogo toga nije u skladu sa stavovima Vlade AP Vojvodine i stavovima nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, kao i brojnih radio stanica u Vojvodini, koje emituju programe na više jezika. Problem je u tome što lokalne samouprave ne mogu da osnivaju medije, kao ni nacionalni saveti, mada je u pitanju stečeno pravo nacionalnih zajednica. Sa druge strane, na snazi je Zakon o lokalnoj samoupravi, koji daje pravo lokalnim samoupravama da osnivaju lokalne medije, što se direktno kosi sa medijskim zakonom. Praksa Evropske unije, kojoj Republika Srbija teži, kaže suprotno, jer ima puno primera da lokalna samouprava podržava rad medija. Primera radi, susedna Mađaraska ima 39 medija u vlasništvu lokalne samouprave, a toliko ih ima i Hrvatska koja uskoro postaje članica evopske porodice - rekao je Grujić.

On je upozorio da se u Pokrajini i u Republici Srbiji nameće još jedan problem - finansiranje javnih servisa.

- Nedavno je Vlada Republike Srbije iznela stav da će se u naredne tri godine javni servis finansirati iz budžeta, što po nama nije rešenje, jer nije trajno. Taj stav je u suprotnosti sa medijskim zakonom, koji kaže da država mora da izađe iz medija najkasnije do 31. decembra 2014. godine. U Pokrajini podršku ima ideja da se i dalje nastavi sa televizijskom pretplatom, iz koje bi se od jedan do tri odsto sredstava izdvajalo za rad lokalnih medija – napomenuo je Grujić.
 
Potpredsednik Vlade APV i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je i da je Zakon o javnim nabavkama u kulturi nedopustiv, jer on propisuje tendere za predstave, reditelje, glumce... zbog čega postoji inicijativa Sekretarijata i institucija kulture da se iz ovog Zakona izuzmu nabavke za programske aktivnosti.
 
(BILSV, 09.04.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook