Narednih dana o situaciji u koaliciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 06. 11. 2014. | Komentara: 0

Narednih dana o situaciji u koaliciji

NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Pokrajinske vlade Branislav Bogaroški izjavio je sinoć da je LSV insistirala na rekonstrukciji vojvođanske vlade zbog loših odnosa unutar vladajuće koalicije i nemogućnosti da se postigne dogovor.

LSV

Rekonstrukcija relaksirala odnose DS-a i LSV-a

- Neću reći ništa novo ako kažem da su ti odnosi bili popriilčno opterećeni, da je tu bilo jako mnogo spornih stvari koje mi nismo uspevali da rešimo i prevaziđemo običnim razgovorima. Zato Liga i jeste krenula u insistiranje na rekonstrukciji Pokrajinske vlade i promene odnosa unutar vladajuće koalicije. To se, pre svega, odnosi na način donošenja odluka, na način komuniciranja, ne sam u vladi i Skupštini, nego u odnosima među koalicionim partnerima – kazao je Bogaroški gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ Radio-televizije Vojvodina.

Dodao je da je u razgovorima bilo mesta i za SVM, koji je i pozvan da se priključi, ali su oni odlučili da to ne urade i na blanko su rekli da će prihvatiti sve što se DS i LSV dogovore. Bogaroški je napomenuo i da je uložen ogroman trud i energija da se definišu problemi i način za njihovo prevazilaženje.

- Neke probleme rešavate tako što se dogovorite oko političke platforme, neke probleme rešavate tako što se dogovarate oko pitanja koja se moraju donositi konsenzusom, uz opštu saglasnost. Neka pitanja rešavate tako što uklonite one zapreke koje ste do sada imali u međusobnoj komunikaciji. Jednostavno, postoje dobri kanali komunikacije sa DS, postoje kanali koji nisu bili toliko dobri. Mi smo smatrali da je gospodin (Dragoslav) Petrović kamen spoticanja u našim odnosima i da je teško postaviti nova pravila igre ukoliko se to radi sa starim ljudima, uslovno rečeno. Mislim da smo na ovaj način uspeli da relaksiramo naše odnose maksimalno, koliko je to moguće – istakao je potpredsednik LSV, dodavši da se gotovo pet meseci razgovaralo o principima, političkim odlukama i načinu funkcionisanja Pokrajinske vlade, a da se se o kadrovskim rešenjima govorilo u poslednjih nedelju dana pregovora.

On je rekao i da je žalosno što SVM nije podržao rekonstruisanu Pokrajinsku vladu i to na način na koji je to učinio, jer to nije dalo očekivani efekat rekonstrukcije.

Sa SVM-om naredne nedelje, ako budu želeli

Bogaroški je rekao i da će u narednih nekoliko dana Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine razgovarati o situaciji u koaliciji, a nakon toga bi, početkom sledeće nedelje, razgovori trebalo da uslede i sa Savezom vojvođanskih Mađara, ukoilko takva volja postoji i sa njihove strane.

- Evidentno je da mi nekoliko sednica uzastopno imamo ovu vrstu problema i to je naše stanovište koje je jasno kao dan. Prvo, odbijanje da se učestvuje u pregovorima nije nešto što možete da očekujete od koalicionog partnera. Taj stav je bio poprilično čudan. Da kažete: 'Ne zanima me ništa šta pričate u političkom domenu, ne dirajte funkcije koje ja imam'. A onda nekoliko puta uveravanje da, šta god se dogovorimo, to je sasvim u redu. A kad izađemo sa Deklaracijom (o potrebi promene Ustava) ona nije dobra iz ne znam, kog razloga. Poprilično tanko objašnjeno i poprilično nemušto objašnjeno. Na isti način kao što je saopšteno da se neće glasati za rekonstruisanu vladu, dan pre ili taj dan kada se održava skupština – istakao je Bogaroški i dodao da je SVM na isti način slabo argumentovala svoje razloge zašto neće podržati još jedan predlog LSV-a i DS-a, inicijativu o NIS-u.

Odgovarajući na pitanje kakav će stav biti LSV-a u tim razgovorima unutar koalicije, on je istakao da Liga prvo mora sama sa sobom da vidi da li je to nešto preko čega može da se pređe.

- Nemojte očekivati od mene da dobijete decidan odgovor, jer ni posle završene skupštine ja samom sebi nisam mogao taj potez da objasnim. Sad ću citirati predsednika Skupštine gospodina Pastora: „To nije kafanski red stvari, to je nešto što se ne radi na taj način“. Niko ne može ni od koga da  očekuje blanko podršku doveka i sasvim je normalno i da koalicioni partneri raskinu koaliciju, ali to se ne radi na ovaj način i ja stvarno ne mogu da uđem u motive SVM-a. Dajte nam malo vremena da prvo mi razgovaramo i vidimo šta nam je činiti, a onda da obavimo potencijalno i razgovor sa SVM-om – kazao je Bogaroški.

Poslanik da ne bude vlasnik mandata

Branislav Bogaroški je skrenuo pažnju i da su poslanici nekadašnjeg NDS-a do sada uvek glasali za predloge vladajuće koalicije, te da je bilo očekivano da će svih njihovih pet poslanika glasati za ovu rekonstruisanu vladu. Kako je rekao, iako je njihova stranačka centrala, u poslednjem momentu, donela odluku da ne žele u tome da učestvuju, za njega nije iznenađenje što su poslanici SDS-a podržali rekonstruisanu vladu. Ukazao je i da je u Skupštini postojala većina od 61 glasa, i bez poslanika koji su ušli u druge poslaničke klubove na sam dan sednice.

Potpredsednik LSV je istakao i da je činjenica da problem koji se dešava u Skupštini AP Vojvodine i u lokalnim samoupravama jeste problem koji će političku scenu u ovoj zemlji pojesti.

- Od odluke Ustavnog suda koji je nesmotreno i krajnje nepromišljeno odlučio da mandat pripada poslaniku, mi smo konstantno, već nekoliko godna, izloženi nenormalnim uslovima i nemogućnošću funkcionisanja bilo koje lokalne samouprave ili pokrajinske i republičke skupštine gde imate karte tako podeljene da nijedna strana nema jasnu i ubedljivu većinu – istakao je Bogaroški i naveo primer Novog Sada gde su sadašnji koalicioni partneri u vladajućoj većini optuženi za kupovinu glasova na ulici, bukvalno plaćanje gotovim novcem biračima ispred biračkih mesta.

To je, kako je ukazao, logična posledica toga što se posao poslanika nije shvatio odgovorno, nego što je posao poslanika, na sreću kod manjeg broja ljudi, shvaćen kao mogućnost za pretrčavanje i za traženje nekih ličnih interesa.

- Mislim da bi najpoštenije bilo da podvučemo svi crtu i da kažemo: Svi koji su došli u naše poslaničke grupe, da im se zahvalimo na promeni njihove svesti, na tome što su pronašli novu ideologiju, ali da se dogovorimo da svi vrate svoje mandate izvornim listama na kojima su bili izabrani. Onda bi bilo jako zanimljivo videti kako izgledaju parlamenti – zaključio je Branislav Bogaroški.

Pokrajinska vlada da predloži zakon o finansiranju

Raspravljajući sa funkcionerom Socijalističke partije Srbije Radoslavom Strikovićem o inicijativi za obeštećenje građana Vojvodine zbog privatizacije NIS-a, Bogaroški, koji je do nedavno bio šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine, je podsetio da Liga na tome insistira šest godina, odnosno od vremena pre nego što je gasni sporazum zaključen.

- Taj sporazum je na snazi još do 2023. godine.  Da li će biti Južnog toka ili neće biti, ja se nadam da će biti, a možda neće biti. Do 2023. godine mi i dalje imamo rudnu rentu tri posto, a u okruženju je 11 posto. Mi ćemo izgubiti 640 miliona evra i to je za nas strateško pitanje. Da li mi treba da kažemo puj pike ne važi, šta je bilo - bilo je, eto nešto se desilo i narednh devet godina da okrenemo glavu od toga što se konstatno nanosi šteta? Pa evo premijer republičke vlade gospodin Vučić je isto stao na to stanovište – ukazao je Bogaroški.

A kada je u pitanju donošenje zakona o finansiranju, on je istakao da je svima jasno da saradnja svih poslaničkih grupa, ne samo sa SNS, ali pre svega sa ovom strankom zbog njenog uticaja u Narodnoj skupštini Republike Srbije, taj zakon neće biti donet. Kako je rekao, tu ustavnu obavezu nije izvršila ni DS, a sada je ne izvršava ni SNS.

- Ne vidim nijedan razlog zašto Pokrajinska vlada ne bi bila inicijator donošenja takvog jednog zakona, izradila predlog nacrta, dala poslaničkim grupama na uvid, komentar, dopune, dorade, da pokušamo da izađemo sa nekim zajedničkim tekstom. Statut je tako napravljen. Za ovako bitne stvari ja mislim da stranačke interese treba staviti sa strane i pokušati da dođemo do nekog zajedničkog rešenja – zaključio je Branislav Bogaroški.

(BILSV, 06.11.2014)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook