Neophodni podsticaji za alternativne izvore energije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 26. 12. 2014. | Komentara: 0

Neophodni podsticaji za alternativne izvore energije

BEOGRAD – Skupština Srbije počela je sednicu na kojoj se raspravlja o Predlogu zakona o energetici kojim se uvodi primena Trećeg energetskog paketa EU i obezbeđuje veća zaštita kupcima električne energije, a narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić ukazala je da je LSV na zakon podnela više amandmana, od čega je dosta redakcijske prirode, zbog brojnih gramaričkih i slovnih grešaka, ali takođe i amandmane u vezi sa nadležnostima AP Vojvodine, a podrška zakonu zavisiće od sudbine tih amandmana.

LSV

Zeleni novac za podsticaje

Lazićeva je tokom rasprave ukazala na to da su Direktivama o obnovljivim izvorima energije postavljeni obavezujući nacionalni ciljevi koji treba da se dostignu kroz promociju obnovljivih izvora energije u sektorima električne energije, grejanja, hlađenja i u sektoru transporta, kako bi se obezbedilo da do 2020. godine udeo obnovljivih izvora energije bude onih 27 odsto u ukupnoj potrošnji energije, upitavši nadležne gde se mi u tom pogledu nalazimo i koliki je procenat do sada dostignut.
Govoreći o podsticajnim merama za povlašćene proizvođače elektrine energije i proizvođači koji koriste alternativne, odnosno obnovljive izvore energije, Lazićeva je istakla da bi takva sredstva trebalo da se nađu u zasebnom fondu.
– Ja bih taj novac nazvala „zelenim novcem“, jer mu je krajnji cilj da štiti životnu sredinu, posredno ili direktno i da se ta sredstva na taj način usmeravaju – navela je ona dodajući da bi tako trebalo postupiti i po pitanju podsticaja za stavljanje biogoriva na tržište.
Termoelektrana kod Kovina
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pomenuo je tokom svoje diskusije mogućnost izgradnje jedne termoelektrane, a Lazićeva ga je pitala da li se to dnosi na područje kod Kovina, gde postoji podvodna eksploatacija lignita.
– Problem je što je to istraženo područje kao potencionalno izvorište podzemnih voda za teritoriju celog Banata. Poznata je, možda, činjenica iz medija da je Banat posebno ugrožen lošim kvalitetom podzemnih voda, odnosno vodom koja se koristi za piće. Upravo je ovo područje Kovin-Dubovac, Dubovac-Banatska Palanka istraženo kao potencionalno izvorište. Sada se pojavljuje mogućnost izgradnje jedne nove termoelektrane i ako uzmemo u obzir da se u blizini nalazi Deliblatska peščara, koja je zaštićeno prirodno dobro, to je onda dvostruka šteta – rekla je poslanica LSV. Lazićeva je upozorila da se dobro razmisli o toj ideji, da se uvaže stavovi onih koji se bave zaštitom životne sredine.
– Na žalost, ljudi iz sektora energetike su jači. Ja to znam iz iskustva kroz posao kojim sam se bavila, pa se bojim da to ne nadjača svu ovu ostalu održivu priču, kada je životna sredina u pitanju i da se ipak ne izgradi takva jedna termoelektrana koja će napraviti ogromnu štetu na životnoj sredini – dodala je ona.

Opet po hitnom postupku

Poslanica LSV je u svojoj diskusiji zamerila i što je zakon po hitnom postupku ušao u procedutu, sa ciljem da počne da važi već od 1. januara 2015. kako bi se kako bi se formalno ispošovao Zakon o ratifikaciji ugovora o osnivanju Energetske zajednice između Evropske zajednice i zemalja regiona. Govoreći o energetski zaštićenim potrošačima, kojih u Srbiji ima oko 70.000, Lazićeva je rekla da,  uzimajući u obzir nivo siromaštva u Srbiji, broj energetski zaštićenih potrošača mora biti veći.
Nada Lazić je upozorila i da je neophodno da država pomogne individualnim potrošačima da uređenjem termoizolacije smanje potrošnju energije, što je u susednim državama rađeno iz državnih fondova i namenskih fondova iz EU.
– Da li će  kod IPA fondova biti prostora za subvencionisanje i ovakvih projekata koji će omogućiti da se potrošnja energije u domaćinstvima smanji što je moguće više, jer će to biti i olakšica za građane – pitala je ministarku Jadranku Joksimović. Ukazala je i da država mora više da se angažuje oko korišćenja alternativnih izvora energije, konkretno poljoprivrednog otpada, upozorivši da je Fond za životnu sredinu ukinut 2012. godine.
 
(BILSV, 26. 12. 2014)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook