Obeležen međunarodni Dan maternjeg jezika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Utorak, 21. 02. 2012. | Komentara: 0

Obeležen međunarodni Dan maternjeg jezika

NOVI SAD – Gradski odbor Omladine LSV Novi Sad održao je uličnu akciju povodom obeležavanja međunarodnog Dana maternjeg jezika kako bi podsetio da je briga o maternjem jeziku i kulturi potreba svako odgovornog i ozbiljnog društva.

Omladina

– To ne može da bude briga samo povodom svečanih datuma. Jezik i jezička kultura bitne su karakteristike identiteta, pa se o jeziku mora voditi računa na svim nivoima, od školskih do zakonodavnih i skupštinskih - kazao je predsednik GrO LSVO Novi Sad Dejan Bibić. On je naveo da Vojvodinu krasi multietničnost, a višejezičnost bi trebala da bude jedan od najznačajnijih segmenata u životu Vojvođana.

– Međutim, i pored zakonskih okvira, u praksi stvari ne stoje tako bajno. Bez obzira što su prava obezbeđena odlukama Skupštine AP Vojvodine, ponekad se stiče utisak da ne samo neke norme, već i neko raspoloženje sprečavaju praktikovanje tog prava i da pripadnici nacionalnih zajednica ponekad ne znaju sva svoja prava – istakao je Bibić. Dodao je da je omladina želela da na ovaj dan skrene pažnju na to da se zakonsko pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika treba poštovati.

– Posebno pripadnici manjinskih zajednica trebaju na tome da insistiraju jer je očuvanje njihovog jezika očuvanje i njihovog identiteta – zaključio je Dejan Bibić.

(BILSV, 21. 02. 2012.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook