Obeležiti datum pobede antifašizma u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 03. 10. 2012. | Komentara: 0

Obeležiti datum pobede antifašizma u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton pokrenuo je inicijativu za obeležavanje antifašističke pobede u Zrenjaninu u Drugom svetskom ratu.

Aleksandar Marton

Kako je naveo, pre šezdeset i osam godina ovi krajevi naše države pokazali su da oštrica zuba nacizma i fašizma može biti slomljena, a narodnooslobodilačka borba je 2. oktobra 1944. godine, nakon tri godine sejanja straha, ubijanja ljudi i rušenja njihovoih domova, zadala smrtonosan udarac nacističkom okupatoru. Zlo vreme je prošlo, podsetio je Marton, dodajući da je ono u Zrenjaninu ostavilo sećanje na gotovo uništenu jevrejsku zajednicu, kao i na hiljade onih koji su doživeli  zlo od okupatora.

– Taj 2. oktobar 1944. godina mora zlatnim slovima biti upisan u istoriji našega grada. Tada su poražene ideje krvi i tla, tada je rečeno NE idejama o jednom narodu, jednom vođi i jednom carstvu. Tada je klica ideje o bratstvu i jednakosti među narodima posejana i kod nas – ukazao je on. Marton ističe da je i nakon tog događaja bilo pojedinačnih ružnih događanja, da su pojednici svojim delovanjem umrljali čistu i patriotsku borbu Narodnooslobodilačkog pokreta, što treba osuditi. Ipak, dodao je, tekovine borbe za slobodu našeg naroda  uvek moraju opstati, zbog čega je neophodno uvesti praksu aktivnog obeležavanja ovog važnog događaja.

– Kao pokrajinski poslanik, predložio bih da se jednog dana u prvoj nedelji oktobra u zrenjaninskim školama jedan čas posveti predavanju na temu antifašističkog pokreta u nas. Na taj način bi mladim ljudima jasno ukazali na sve ono što je krasilo tu borbu, na sve slobodarske i demokratske ideje toga vremena, ali i na pojedine desničarske pokrete, koji danas tu borbu negiraju i ponovo pozivaju na nekakve ideje krvi i tla i etničku čistotu – ukazao je Marton. On predlaže i da Skupština grada Zrenjanina ustanovi dodelu Oktobarske plakete, kojom bi se nagrađivali sugrađani koji se ističu u borbi za ljudska prava, humanitarnoj delatnosti i drugim aktivnostima za dobrobit naše sredine.

– Ovi predlozi su samo kap u moru stvari koje moramo učiniti da ne bi nastalo sećanja na ljude koji su dali svoje živote u borbi protiv retrogradnih ideja. Tim ljudima dugujemo mnogo – zaključio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 03. 10. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook