Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Novi Sad, 23. februar 2024 - Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.

LSV

Očito je da našim vlastima na odgovara protivljenje agresiji Rusije na Ukrajinu, ali i kritika diktatorskih režima Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Ustav Republike Srbije, u svom članu 17, garantuje sva prava stranim državljanima, pa tako i pravo na slobodu misli.

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu svedočili smo nizu sramotnih odluka naših vlasti, a primer hapšenja ruskog aktiviste Andreja Pivovarova u Sankt Peterburgu, kao i uloga naše Bezbednosno-informativne agencija (BIA) i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina u tom hapšenju, jasno ukazuju na protivustavno delovanje delova našeg državnog aparata.

Aleksandar Vulin  je za ovakvo postupanje primio i najviši orden ruske Federalne službe bezbednosti.

Odluka o proterivanju gostiju naše države je necivilizacijska, posebno kada se zna kakav je tretman osoba koje su u Rusiji i Belorusiji protivnici režima. U poslednjih sedam dana svedočili smo smrti lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, kao i beoloruskog novinara i aktiviste Ihara Lednika.

Tražimo od celokupne demokratske javnosti Srbije da stane uz Gnjota i Koposinovu i tako spreči ugrožavanje njihovih života.

Srbija mora biti moderna, evropska i demokratska država, a ne rupa na tepihu Evrope i ruska gubernija.

Bojan Kostreš
predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook