Centralizacija Vojvodini zavezala ruke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 26. 02. 2013. | Komentara: 0

Centralizacija Vojvodini zavezala ruke

ZRENJANIN – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton, ocenio je danas da se sem reči “autonomija” malo šta može navesti kao istinski izraz jake regionalne, autonomne vlasti u Vojvodini.

LSV– AP Vojvodina je pre 20 i više godina imala pun kapacitet vlasti. Sama je uređivala i određivala prioritete i rešavala probleme. Tada je Vojvodina bila rame uz rame sa Slovenijom sa ogromnom proizvodnjom, stopom zaposlenih od 92 odsto i prosečnim platama na nivou evropskih. Danas smo daleko ispod Slovenije, odnosno rame uz rame smo sa Moldavijom – rekao je Marton. Dodao je da je centralizacija Vojvodini zavezala ruke, čak i u oblastima koje su u najvećoj meri zastupljene u Vojvodini, odnosno u poljoprivredi.
– Danas, za razilku od osamdesetih godina, AP Vojvodina ne može donositi i sprovoditi nadzor mera agrarne politike. Ustavni sud je smatrao da pokrajina ne treba da ima te ingerencije. Takođe, ona nema ingerencije u inspekcijskim službama. One su direktno podređene Vladi  Srbije i resornom ministarstvu. U svetlu poslednje afere vezane za zaraženo mleko, može se istaći da AP Vojvodina mora imati mnogo šira ovlašćenja i nadležnosti u poljoprivredi – upozorio je on. Poslanik LSV u pokrajinskom parlamentu je napomenuo i da će se, bez kontrole i poluga vlasti, postojeći problemi nagomilavati, a resorno Ministarstvo za poljoprivredu Republike Srbije neće moći da ih reši.
– Nelogično je da o dominantno vojvođanskim problemima u poljoprivredi Vlada Vojvodine i njen Sekretarijat za poljoprivredu ne mogu voditi računa, predlagati mere ili  vršiti inspekcijski nadzor. O finansijskoj autonomiji Vojvodini u ovoj oblasti ne treba ni trošiti reči. Ona je veoma mala – podsetio je Marton. On je pozvao na promenu Ustava Republike Srbije, podsetivši da je LSV još pre šest godina upozoravala da će on biti smetnja razvoju Srbije i Vojvodine, što se sad i dokazuje na primeru poljoprivrede.
– Ustav mora biti moderan i demokratski i mora da omogući decentralizaciju države  i punu autonomiju Vojvodine. Vojvodini treba autonomija. Zbog njenih građana. Problemi bi se brže rešavali, a rezultati bi bili bolji za sve u  Srbiji – izjavio je Marton zaključivši da Vojvodini i Srbiji ne trebaju afere, već bolji život.

(BILSV, 26. 02. 2013.)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook