Centralizacija Vojvodini zavezala ruke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 26. 02. 2013. | Komentara: 0

Centralizacija Vojvodini zavezala ruke

ZRENJANIN – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton, ocenio je danas da se sem reči “autonomija” malo šta može navesti kao istinski izraz jake regionalne, autonomne vlasti u Vojvodini.

LSV– AP Vojvodina je pre 20 i više godina imala pun kapacitet vlasti. Sama je uređivala i određivala prioritete i rešavala probleme. Tada je Vojvodina bila rame uz rame sa Slovenijom sa ogromnom proizvodnjom, stopom zaposlenih od 92 odsto i prosečnim platama na nivou evropskih. Danas smo daleko ispod Slovenije, odnosno rame uz rame smo sa Moldavijom – rekao je Marton. Dodao je da je centralizacija Vojvodini zavezala ruke, čak i u oblastima koje su u najvećoj meri zastupljene u Vojvodini, odnosno u poljoprivredi.
– Danas, za razilku od osamdesetih godina, AP Vojvodina ne može donositi i sprovoditi nadzor mera agrarne politike. Ustavni sud je smatrao da pokrajina ne treba da ima te ingerencije. Takođe, ona nema ingerencije u inspekcijskim službama. One su direktno podređene Vladi  Srbije i resornom ministarstvu. U svetlu poslednje afere vezane za zaraženo mleko, može se istaći da AP Vojvodina mora imati mnogo šira ovlašćenja i nadležnosti u poljoprivredi – upozorio je on. Poslanik LSV u pokrajinskom parlamentu je napomenuo i da će se, bez kontrole i poluga vlasti, postojeći problemi nagomilavati, a resorno Ministarstvo za poljoprivredu Republike Srbije neće moći da ih reši.
– Nelogično je da o dominantno vojvođanskim problemima u poljoprivredi Vlada Vojvodine i njen Sekretarijat za poljoprivredu ne mogu voditi računa, predlagati mere ili  vršiti inspekcijski nadzor. O finansijskoj autonomiji Vojvodini u ovoj oblasti ne treba ni trošiti reči. Ona je veoma mala – podsetio je Marton. On je pozvao na promenu Ustava Republike Srbije, podsetivši da je LSV još pre šest godina upozoravala da će on biti smetnja razvoju Srbije i Vojvodine, što se sad i dokazuje na primeru poljoprivrede.
– Ustav mora biti moderan i demokratski i mora da omogući decentralizaciju države  i punu autonomiju Vojvodine. Vojvodini treba autonomija. Zbog njenih građana. Problemi bi se brže rešavali, a rezultati bi bili bolji za sve u  Srbiji – izjavio je Marton zaključivši da Vojvodini i Srbiji ne trebaju afere, već bolji život.

(BILSV, 26. 02. 2013.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook