Kolar: Vlast da uloži više energije i truda u rešavanje problema otpada i nečistoće

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 31. 08. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Vlast da uloži više energije i truda u rešavanje problema otpada i nečistoće

NOVI SAD – Komentarišući nivo čistoće u gradu, predsednik odborničke grupe „Vojvođanski front - Liga socijaldemokrata Vojvodine“ Robert Kolar kaže da se trud radnika koji održavaju čistoću grada ne dovodi u pitanje, ali da je upitna organizacija celokupnog procesa i stepen edukovanosti o javnoj higijeni.

LSV

- Trud radnika čistoće da grad održe čistim nije upitan.Upitna je organizacija celokupnog procesa, upitna je edukovanost stanovništva (prvenstveno mladih) o značaju javne higijene kao prvog stepenika ekološkog nivoa. Nije dovoljno, očigledno, osloniti se na kućno vaspitanje – ističe Kolar.

On dodaje da je posebno upitan status deponije koja to nije, nego je, zapravo, veliko smetlište.

- Ono što je hitno i alarmantno je prelazak grada na sistem primarne selekcije otpada jer na trenutni način ne da ne doprinosimo zdravijoj planeti kroz doprinos reciklaži nego smo u prvim redovima uništavanja planete. Kako je moguće da deo država u okruženju, na svega par destina ili stotina kilometara, uspeva da sprovede potpuni sistem selekcije i reciklaže i da steknu status najčistijih država, a mi se gušimo u smeću? Pa, tako što za to postoji politička volja, svest i, prvenstveno, obrazovanje nadležnih. Kada bi naše vlasti upotrebile 10% energije, vremena i uticaja (koje trenutno troše na to da se mrzimo i da nas mrze ili na seču Fruške gore) na hitno donošenje regulative, opredeljivanje sredstava za hitnu izgradnju adekvatnih deponija, beskompromisnog uvođenja primarne selekcije u lokalne samouprave i, naravno, ozbiljne edukacije, za veoma kratko vreme ne bismo mogli da prepoznamo vlastito okruženje – kazao je Kolar. 

Podsetio je da svojevremeno to i započeto, da je LSV-Vojvođani početkom 2000-tih godina u gradskoj vlasti realizovala projekat izgradnje pogona za selekciju otpada na gradskoj deponiji (koji se pokazao uspešnim i koji se baliranim otpadom otplaćivao kompaniji od koje je kupljen), da je rađena detaljna sanacija i rekonstrukcija deponije, početa izgradnja namenskih deponijskih bazena za ceđenje otpada sa metanskim odvodima, sa krajnjim ciljem izgradnje metanskog pogona iz otpada.

- Već narednim dolaskom nestručnih ljudi na čelo preduzeća pogon je rasturen a bazeni zatrpani. A danas smo tu gde jesmo – zaključio je Kolar.

(SzILSV-Vojvođani, 31.8.2023)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook