Kostreš: Nećemo da budemo statisti u zrenjaninskom parlamentu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 22. 10. 2021. | Komentara: 0

Kostreš: Nećemo da budemo statisti u zrenjaninskom parlamentu

ZRENJANIN - Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od osnovnih alata opozicionog delovanja u demokratskim društvima bojkot institucija.

LSV

– Sprovodi se onda kada se proceni da drugi mehanizmi ne mogu da daju rezultat. Imali smo vrlo loše iskustvo sa aktuelnom većinom, i u prošlom sazivu, tako da smo posle samo dve sednice napustili, do daljeg, gradsku skupštinu. Odluku smo doneli u momentu kada je vladajuća većina, bez rasprave, odbila predlog kolege iz opozicije da lokalni parlament donese odluku o trajnom zatvaranju „Prekona” – navodi Bojan Kostreš u izjavi za list „Zrenjanin“.

Dodaje da je to bio jasan signal da trenutna administracija ne želi ili ne ume da rešava probleme stanovnika grada. Ističe da je neprijatne mirise iz kafilerije rešila pokrajinska administracija za manje od nedelju dana.

- Meni ni danas nije jasno zašto zrenjaninska vlast to nije uradila. Dakle, nikako ne želimo da budemo statisti u parlamentu Grada, a naročito ne da budemo alibi administraciji koja se, ni posle više od godinu dana od završetka izbora, nije do kraja konstituisala. Ne možemo da se otrgnemo utisku da umesto odbornika važne odluke donosi neko drugi. Zato ne želimo da budemo deo tog igrokaza. Kolegama iz opozicije smo spremni da damo podršku za svaki predlog koji će ići u korist građana, kao što to isto očekujemo od njih za naše predloge – objašnjava Kostreš. Dodaje da kvalitet rada parlamenta uvek i najviše zavisi od onoga ko tu instituciju vodi i od vladajuće većine.

Zrenjanince muči mala potrošačka korpa, nemanje vode

Uprkos komentarima da su bojkotom skupštinskih sednica izneverili građane koji su ih izabrali na izborima, šef odborničke grupe LSV ističe da im je važno šta birači misle.

- U neprekidnom smo kontaktu sa njima. Tako smo saznali da su jako zabrinuti zbog činjenice da je odnos potrošačke korpe i zarade u Zrenjaninu među najnepovoljnijima u Srbiji. Pitaju nas zašto gradska vlast ne čini ništa po tom pitanju. Zanima ih i zašto gradska vlast godinama ne rešava problem pijaće vode, kao i to kada će neko odgovarati za bačen novac na nefunkcionalnu fabriku vode – poručuje Kostreš.

On smatra da je dijalog jedini način rešavanja problema, ali da su za to potrebne dve strane. Poručuje da su ligaši uvek otvoreni za razgovor, do kojeg se ne može doći dok ne dobiju odgovore na već postavljena pitanja, poput onog kada će biti gotova obilaznica.

- Mislim da i o „Linglongu“ treba otvorenije razgovarati. Gradska vlast je dužna da pruži precizne odgovore na pitanje kako će biti zaštićena životna sredina, naročito posle negativnog iskustva sa „Prekonom“. Žao mi je što Skupština grada nije mesto na kome se o svim ovim problemima raspravlja – navodi Kostreš.

O bojkotu izbora nismo razmišljali

Dodaje da će se LSV truditi da nametne ove teme i, ako bude imalo smisla, vrati u skupštinske klupe. Na pitanje kako će se truditi da ovu zamisao ostvare i zašto o bojkotu nisu razmišljali uoči izbora prošle godine, šef odborničke grupe ligaša odgovara da će pronalaziti druge kanale institucionalnog delovanja. 

- Recimo, ideju o neophodnosti izgradnje regionalnog vodovoda pokrenućemo kroz društveni dijalog u Ministarstvu za ljudska prava. O bojkotu izbora nismo razmišljali, jer se time urušava i ovako krhka demokratija u Srbiji, a naš cilj je njeno ojačavanje. Nismo srećni zbog odluke koju smo doneli i nadamo se da će se steći uslovi za naš povratak – kazao je Bojan Kostreš.

(SzILSV, 22.10.2021)Odbori LSV | Ponedeljak, 20. 11. 2023. | Komentara: 0

Mrnuštik: Vojvođani su večeras uz ProGlas u Novom Sadu!

Vojvođani 17. decembra na izborima za republički i pokrajinski parlament imaju priliku da se izbore da se glas Vojvodine čuje u naredne četiri godine. Vojvodina može da bude faktor promene. Ali, da bi se glas zaista čuo potrebna je najšira mobilizacija građana.
Odbori LSV | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Pogodnosti za plaćanje komunalnih usluga za sve građane Srbije!

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da odluka da samo građani Beograda imaju privilegiju plaćanja računa na rate i otpisa kamate, dok danas, 1. novembra 2023. godine, svedočimo poskupljenju cene plina za 10% i 8% skupljoj ceni struje, predstavlja duboku nepravdu i stvara ozbiljnu socijalnu i ekonomsku nejednakost. 
Odbori LSV | Utorak, 31. 10. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani će pobediti i konceptom Na ravne časti ojačati Vojvodinu

Svakodnevno smo svedoci nemaštine i problema sa kojima se svi susrećemo i nimalo ne čude protesti radnika Pošte, blokada Kvantaške pijace i katastrofalno stanje naše poljoprivrede i životne sredine, dok se miljenicima vlasti i verskim zajednicama daje veliki deo gradskog budžeta.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook