LSV zahteva javnu raspravu o budžetu grada Zrenjanina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 07. 12. 2012. | Komentara: 0

LSV zahteva javnu raspravu o budžetu grada Zrenjanina

ZRENJANIN - Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu zahteva od predsednika Skupštine grada Zrenjanina Radovana Bulajića i gradonačelnika grada Zrenjanina Ivana Bošnjaka da se Nacrt Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu stavi na javnu raspravu i da se prekine sa praksom sadašnje vlasti da se odluke koje se tiču svih građana i građanki Zrenjanina donose nenajavljeno i pod velom tajnosti – saopštila je danas Odbornička grupa LSV u zrenjaninskoj Skupštini.

LSVKako navode u saopštenju, budžet je jedan od najvažnijih dokumenata koji usvaja Skupština i njegovo donošenje mora biti transparentno. Ligaši ističu da se jedino kroz javno prezentovanje Nacrta, raspravu i uključivanje najšire javnosti osigurava da će Zrenjanin dobiti kvalitetno finansiranje sledeće godine.

- Podsećamo da je prethodna vlast, u kojoj je LSV participirala, uvela praksu da se Nacrt Odluke o budžetu stavi na javnu raspravu pre nego što će se naći na dnevnom redu Skupštine i upozoravamo gradske čelnike da ih Zakon o budžetskom sistemu Republike Srbije obavezuje da sledeća sednica Skupštine Zrenjanina mora biti održana najkasnije do 20. decembra, do kada je i poslednji rok da skupština lokalne vlasti donese odluku o budžetu lokalne vlasti. I pored toliko malo preostalog vremena, ni o ovoj, kao ni o većini tema koje su od presudnog značaja za nesmetano funkcionisanje Zrenjanina, nova vlast se ne izjašnjava – navedeno je u saopštenju.

Odbornici LSV dodaju da je ovo samo nastavak političke nekulture i osionosti koju vlast demonstrira od prvog dana od kada vode grad i od kada skandalozno krše zakonske procedure i demokratske principe, zloupotrebljavaju institucije i ponižavaju sve Zrenjanince i Zrenjaninke. Kašnjenje donošenja Nacrta o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu, kako je navedeno, pokazuje da vladajuća garnitura ima nameru da nastavi da novcem građana i građanki kupuje i ovako nestabilnu skupštinsku većinu i da gradsku kasu koristi u političke svrhe.

- Odbornička grupa LSV obaveštava gospodina Bulajića i Bošnjaka da sve u vezi sa planiranjem i donošenjem budžeta za sledeću godinu mora da bude javno i da građani i građanke moraju biti uključeni u njegovo kreiranje. U suprotnom, Zrenjanin će dovesti do ekonomskog kolapsa i biće odgovorni za nenamensko trošenje para građana i građanki – upozorili su zrenjaninski ligaši. Oni su dodali da jedino objašnjenje za ovakvo ponašanje vide u nameri vlasti ili jednog njenog dela da se u gradu uvede prinudna uprava i da se Zrenjanin dovede u stanje ekstremne političke nestabilnosti. To bi u ovom slučaju bio potez očajnika u nameri da se što duže odloži odgovaranje za štetu koju su naneli Zrenjaninu.

(BILSV, 07.12.2012)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook