Marton: Zašto Zrenjanin nema Savet za međunacionalne odnose?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 18. 10. 2016. | Komentara: 0

Marton: Zašto Zrenjanin nema Savet za međunacionalne odnose?

ZRENJANIN - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra nedopustivim nefunkcionisanje Saveta za međunacionalne odnose Zrenjanina, istakao je danas odbornik LSV u zrenjaninskoj skupštini Aleksandar Marton.

LSV

On je na konferenciji za novinare istakao da su položaj i nadležnosti Saveta za međunacionalne odnose (SMO) i način izbora članova ovog tela uređeni članom 98. Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2007. godine. Savet za međunacionalne odnose je samostalno radno telo koje obavezno osnivaju skupštine jedinica lokalne samouprave sa nacionalno mešovitim sastavom stanovništva. Marton podseća da je Zrenjanin još pre 11 godina formirao ovo radno telo i do 2012. godine je služio za primer u Republici Srbiji i po načinu organizacije, ali i rezultatima.

- Višenacionalna sredina, kakva je naš grad, mora imati radno telo koje se bavi analizom stanja međunacionalnih odnosa, ali i predlaganjem mera za unapređenje položaja građana Zrenjanina koji su pripadnici neke od nacionalnih zajednica. Nažalost, već duže od tri godine nema nikakvih informacija o aktivnostima Saveta, a pošto je mandat članova Saveta četiri godine davno istekao, a novi članovi nisu izabrani, može se reći da u našoj lokalnoj samoupravi više i nema ovog veoma važnog radnog tela – ukazao je Marton.

LSV zato poziva lokalne vlasti da što pre učine korake vezane za formiranje Saveta.

- Nažalost, sam sistem rada lokalne Skupštine u drugi plan stavlja radna tela, pa tako ne postoje ni resorni odbori u kojima bi odbornici učestvovali u  boljem pripremanju sednica. Odbornici Skupštine  grada nisu samo glasačka mašina, nego izabrani predstavnici građana Zrenjanina, koji treba da rešavaju njihove probleme. Nažalost, u Zrenjaninu je dosta toga samo mrtvo slovo na papiru – zaključio je Aleksandar Marton.

 (BILSV, 18.10.2016)



Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook