Politizacija pitanja bunjevačkog govora donosi štetu

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Četvrtak, 06. 05. 2021. | Komentara: 0

Politizacija pitanja bunjevačkog govora donosi štetu

Novi Sad, 06. maj 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od vladajućih stranaka u Subotici, pre svega Srpske napredne stranke, da prestanu sa politizacijom pitanja bunjevačkog govora i to prepuste merodavnim lingvističkim institucijama.

LSV

Neprikosnoveno je pravo svih građana na slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, kao i pravo na službenu upotrebu jezika, informisanje i obrazovanje na maternjem jeziku.

Nažalost, umesto da se ovom pitanju prišlo sa pozicija struke, nastupila je potpuna politizacija, pre svega od strane vladajućih političkih opcija u Subotici.

„Bunjevačko pitanje“ se kroz istoriju uvek otvaralo u krizna vremena, a to nikako nije dobro.

Nedopustivo je kršiti ustavne i zakonske norme koje regulišu pitanje službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica.

Još je neprimerenije što Srpska napredna stranka ne čini ništa da pitanje službene upotrebe jezika ne rešava u celovitosti, nego se ograničava samo na bunjevački govor.

Postavlja se pitanje šta je sa hrvatskim jezikom u Somboru, Apatinu i Baču, crnogorskim u Vrbasu i romskim u opštinama u kojima Romi žive u većem broju.

Nije li Ustav Srbije jasno naglasio da su svi građani jednaki?

LSV se plaši da će ovakav način rešavanja ozbiljnih pitanja proizvesti veoma loše posledice po međunacionalne odnose u Subotici, ali i drugim krajevima Vojvodine, a može dovesti i do narušavanja odnosa Srbije i Hrvatske.

Baš zato insistiramo na poštovanju Ustava i zakona i presudnoj reči struke.

Robert Damjanović Čokić
Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine
 u Skupštini grada SuboticeOdbori LSV | Petak, 01. 07. 2022. | Komentara: 0

LSV: Regionalni vodovodi jedini put da Vojvođani dobiju ispravnu vodu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odluka kikindskih vlasti da kubik vode i kanalizacionih usluga poskupi za 39,40% skandalozna. Građani Kikinde zahtevaju ispravnu pijaću vodu, a ne drastična poskupljenja.

Odbori LSV | Utorak, 21. 06. 2022. | Komentara: 0

LSV: Rešiti problem sa vodom u vršačkom selu Šušara

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na katastrofalno stanje sa snabdevanjem pijaćom vodom u vršačkom selu Šušara. Stanovnici ovog sela su veoma često bez vode.
Odbori LSV | Subota, 07. 05. 2022. | Komentara: 0

LSV traži ostavke zbog urušavanja krova zrenjaninskog pozorišta

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je obrušavanje dela krova zrenjaninskog pozorišta samo još jedan od brojnih primera nesposobnosti lokalnih vlasti. Odgovorni za dešavanja u pozorištu moraju podneti ostavke!ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook