Politizacija pitanja bunjevačkog govora donosi štetu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 06. 05. 2021. | Komentara: 0

Politizacija pitanja bunjevačkog govora donosi štetu

Novi Sad, 06. maj 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od vladajućih stranaka u Subotici, pre svega Srpske napredne stranke, da prestanu sa politizacijom pitanja bunjevačkog govora i to prepuste merodavnim lingvističkim institucijama.

LSV

Neprikosnoveno je pravo svih građana na slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, kao i pravo na službenu upotrebu jezika, informisanje i obrazovanje na maternjem jeziku.

Nažalost, umesto da se ovom pitanju prišlo sa pozicija struke, nastupila je potpuna politizacija, pre svega od strane vladajućih političkih opcija u Subotici.

„Bunjevačko pitanje“ se kroz istoriju uvek otvaralo u krizna vremena, a to nikako nije dobro.

Nedopustivo je kršiti ustavne i zakonske norme koje regulišu pitanje službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica.

Još je neprimerenije što Srpska napredna stranka ne čini ništa da pitanje službene upotrebe jezika ne rešava u celovitosti, nego se ograničava samo na bunjevački govor.

Postavlja se pitanje šta je sa hrvatskim jezikom u Somboru, Apatinu i Baču, crnogorskim u Vrbasu i romskim u opštinama u kojima Romi žive u većem broju.

Nije li Ustav Srbije jasno naglasio da su svi građani jednaki?

LSV se plaši da će ovakav način rešavanja ozbiljnih pitanja proizvesti veoma loše posledice po međunacionalne odnose u Subotici, ali i drugim krajevima Vojvodine, a može dovesti i do narušavanja odnosa Srbije i Hrvatske.

Baš zato insistiramo na poštovanju Ustava i zakona i presudnoj reči struke.

Robert Damjanović Čokić
Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine
 u Skupštini grada Subotice



Odbori LSV | Ponedeljak, 21. 03. 2011. | Komentara: 0

Futožani uklonili grafite mržnje

FUTOG - Aktivisti Mesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Futog, tokom proteklog vikenda, uklanjali su uvredljive grafite neonacističke organizacije Naši 1389 u tom mestu. Grafiti su se pojavili u četvrtak 17. marta, a njema su vređani LSV, NATO pakt, Evropska unija, televizija B92.
Odbori LSV | Ponedeljak, 21. 03. 2011. | Komentara: 0

Marton: Zrenjanin je kuća više od dvadeset nacija

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton pozvao je danas građane i građanke Zrenjanina, povodom Svetskog dana borbe protiv rasizma, da poštuju bogatstvo različitosti i podsetio da je multikulturalnost jedno od osnovnih obeležja grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Sreda, 09. 03. 2011. | Komentara: 0

Privrednici uslovljavaju rađanje

KIKINDA - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se zaustavi praksa diskriminacije žena prilikom zapošljavanja. Od mladih žena poslodavci zahtevaju da potpišu papir kojim se obavezuju da neće rađati, istakla je Đurđina Jerinkić, predsednica FŽ GrO LSV Kikinda. Ona je na konferenciji za novinare istakla da je nedopustivo da se takvo postupanje prema ženama ne kažnjava, i to u društvu gde već godinama natalitet opada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook