Zrenjaninska vlast nesposobna da zaštiti prava manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 28. 08. 2018. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast nesposobna da zaštiti prava manjina

ZRENJANIN – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin najoštrije je osudio ponovno precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.

LSV

- Ministar državne uprave i lokalne samouprave raspisao je izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar ove godine. U toku je čak i medijska kampanja kojom se građani pozivaju da se upišu u posebne biračke spiskove, promotivni spot se emituje na televizijskim kanalima, podseća se na njihova prava i promovišu vrednosti višenacionalnih sredina. U promotivnom spotu se spominje i ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina. Za to vreme u Zrenjaninu se precrtavaju nazivi mesta na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela – naveo je u saopštenju predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina mr Dejan Čapo.

On ističe da su u gradu Zrenjaninu, prema Statutu grada, u službenoj upotrebi srpski, mađarski, rumunski i slovački jezik. Međutim, na ulasku u nekoliko naseljenih mesta nazivi mesta na jezicima manjina su bili precrtani.

- Tako je to stajalo mesecima, dok Liga socijaldemokrata Vojvodine nije upozorila na ovaj vandalski čin, nakon čega su predstavnici gradske vlasti table vratili u prvobitno stanje. Međutim, nije utvrđena ničija odgovornost, niko nije sankcionisan i akt mržnje je ponovljen – naglasio je Čapo.

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se na ovaj način krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

- Zrenjaninska vlast je nesposobna da zaštiti prava manjina u gradu. Očigledno nisu dorasli da vode Zrenjanin. Podsećamo neodgovorne i bahate predstavnike zrenjaninske vlasti da su svi građani jednaki, da su prava manjina zagarantovana Ustavom i zakonima ove države.

Zahtevamo da se prava nacionalnih manjina poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali naši sugrađani.  Zahtevamo da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje, a da se počinioci pronađu i sankcionišu – zaključio je Čapo.

(BILSV, 28.08.2018)



Odbori LSV | Petak, 09. 11. 2012. | Komentara: 0

Petrovački: Dan grada Pančeva treba da bude 28. februar

PANČEVO - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo smatra da bi, umesto 8. novembra, koji se od 2001. godine slavi kao Dan grada Pančeva, za novi praznik bio mnogo prikladniji 28. februar, kada je 1794. godine, po ukazu austrijskog cara Franca Prvog, Pančevo dobilo status slobodnog carskog grada.
Odbori LSV | Petak, 09. 11. 2012. | Komentara: 0

Fašizma je u Srbiji sve više

ZRENJANIN - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin upozorava da je fašizam danas u Srbiji prisutan i da ga ima sve više, zahvaljujući pre svega nezainteresovanosti nadležnih državnih organa.  
Odbori LSV | Četvrtak, 08. 11. 2012. | Komentara: 0

Srbiji potreban novi Ustav

ZRENJANIN - Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, na šestogodišnjicu od donošenja Ustava, ukazuje na to da je Srbiji neophodan novi Ustav i to u što kraćem vremenskom roku.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook