Petrušićeva pokazala kako se brine o ljudskim pravima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 05. 2015. | Komentara: 0

Petrušićeva pokazala kako se brine o ljudskim pravima

BEOGRAD – Tokom današnje rasprave o izboru novog Poverenika za ravnopravnost, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Olena Papuga pohvalila je rad prethodne poverenice Nevene Petrušić, ukazujući kako je ona svakome ko će dalje raditi njen posao raskrčila put i pokazala kako treba da se brine o ljudskim pravima.

LSV

Dodala je da je Petrušićeva tokom svog mandata zaista delovala kao samostalni i nezavisni državni organ, koji u punoj meri ostvaruje svoju ulogu centralnog institucionalnog mehanizma za suzbijanje svih oblika diskriminacije.
 
– Žrtvama diskriminacije bio je dostupan efikasan, pravedan, transparentan i objektivan postupak po pritužbama protiv diskriminacije koji je rezultirao brojnim mišljenjima i preporukama zasnovanim na domaćim i evropskim antidiskriminacionim standardima. Takvim pristupom je gospođa Petrušić tokom proteklog petogodišnjeg perioda utemeljila stabilnu i pouzdanu pravnu praksu koja svima može služiti kao putokaz i oslonac u primeni različitih antidiskiminacionih propisa – navela ja Papuga. Ocenila je da je jedan od najvažnijih segmenata delovanja Poverenika u proteklom periodu bilo proaktivno delovanje na planu afirmisanja principa nediskriminacije, jednakih mogućnosti i tolerancije prema nacionalnim, verskim, seksualnim i drugim manjinama i promovisanja vrednosnog sistema u kome se raznolikost ljudskih identiteta u potpunosti prihvata i poštuje i uvažava.
 
– Sve aktivnosti bile su izraz nastojanja gospođe Petrušić, u ulozi poverenika, da doprinese podizanju svesti javnosti u pogledu diskriminacije, da podstakne šire korišćenje instrumenata  pravne zaštite od diskriminacije i poveća vidljivost institucije poverenika i transparentnost svoga rada. Ona je davala bitan doprinos u tome da svi organi javne vlasti, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i drugim društvenim akterima, intenziviraju rad na sprečavanju i suzbijanju diskriminacije u Srbiji – dodala je Papuga. Poslanica LSV je, ocenivši mandat Petrušićeve kao pozitivan, ukazala da se na njegovom kraju može konstatovati da je u Srbiji uspostavljen zadovoljavajući pravni i strateški okvir za sprečavanje diskriminacije i ostvarivanje ravnopravnosti.
 
Istakla je i da izbor novog poverenika mora biti lišen upliva dnevne politike, zasnovan na ljudskim i profesionalnim kvalitetima, kao i da novi poverenik mora posvećeno delovati sa svim društvenim akterima na uklanjanju uzroka diskriminacije i jačanju institucija koje deluju u oblasti ljudskih prava.
 
– Budućoj poverenici nudimo punu saradnju u ostvarivanju vizije Srbije koje se drži Liga socijaldemokrata Vojvodine: kao otvorenog i tolerantnog društva ravnopravnih ljudi koje svima pruža jednake mogućnosti i u kojem su iskorenjeni svi oblici diskriminacije. Želimo joj uspeh u radu ako sutra bude izabrana – dodala je Papuga.

(BILSV, 26. 05. 2015)



Edukacija LSV | Ponedeljak, 09. 08. 2010. | Komentara: 0

Omladinski kamp 2010.

Drugi Omladinski kamp u organizaciji Centra za edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine (Ce LSV) i Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) održan je od 5. do 9. avgusta 2010. godne na Sportskom aerodromu Aero-kluba "Ivan Sarić" kod Subotice.
Akcije/Kampanje | Sreda, 14. 07. 2010. | Komentara: 0

Hiljadu zastava lepršalo u čast LSV i Vojvodine

NOVI SAD - Hiljadu zastava AP Vojvodine proneli su juče članovi i simpatizeri Lige socijaldemorata Vojvodine centralnim ulicama Novog Sada u sklopu proslave 20 godina od osnivanja stranke. Kako je na kraju šetnje, pred zgradom Muzeja revolucije istakao lider LSV Nenad Čanak, ulice Novog Sada pamte mnogo, pa su zapamtile antiratna okupljanja od pre 20 godina
Akcije/Kampanje | Petak, 09. 07. 2010. | Komentara: 0

Liga je oštrica decentralizacije Srbije

EČKA - Direktor Instituta evropskih regiona iz Salzburga Franc Šausberger istakao je danas da je Liga socijaldemokata Vojvodine oduvek bila oštrica borbe za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije, te da je mnogo toga postignuto na tom polju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook