Pokrajina sve snage da usmeri u očuvanje Elektrovojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 30. 04. 2015. | Komentara: 0

Pokrajina sve snage da usmeri u očuvanje Elektrovojvodine

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine eventualnom raspravom o Elektrovojvodini može da pokaže da su njene skupštinske odluke jače od odluke direktora jednog javnog preduzeća, a prva takva odluka doneta je još krajem 2012. godine, kada je pokrajinski parlament rekao da će se svim snagama založiti da Elektrovojvodina ostane privredno društvo, istakao je danas potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev.

LSV

U uključenju u Dnevnik l RTV, Jakovljev je podsetio da je Skupština APV tada zadužila Pokrajinsku vladu, ljude iz Elektrovojvodine i sindikata Elektrovojvodine da otpočnu razgovore na temu da to preduzeće i dalje ostane privredno društvo.
– Napravili smo Naftagas, on je postao deo NIS-a i onda prodat u bescenje. Nikako nećemo dozvoliti ovoga puta da se to desi Elektrovojvodini koja od 1958. godine građena sredstvima građanki i građana Vojvodine, postala najbolje od pet sličnih društava u Srbiji. Svakako nećemo mirno gledati, koristićemo sva zakonom  i politički dozvoljena sredstva da se i to društvo brutalno ne otme od Vojvodine – istakao je Jakovljev.

Pitanje ozbiljnije od odnosa Republika-Pokrajina

Nešto kasnije, u emisiji „Jedan na jedan“ na RTV-u, Jakovljev je precizirao da pokrajinska skupština može da se pojavi pred Narodnom skupštinom kao ovlašćeni predlagač izmene zakona, te da se tu njene ingerencije zaršavaju, ali ne i njeni napori. Na pitanje hoće li biti podrške, zbog odnosa između Republike i Pokrajine, Jakovljev kaže nije reč o pitanju Republika-Pokrajina, već odnosa prema ljudima koji u Vojvodini žive.
– Kada je u pitanju sukobljavanje na političkom nivou, onda dolazi do razmimoilaženja, nesporazuma, kako se to kaže - strančarenja. Ali, kada se pojavi činjenica da, recimo, izmeštanjem Elektrovojvodine u Beograd budžet Vojvodine, realni, koji nije 60 nego 28 milijardi, može da se smanji preko doprinosa na plate za gotovo dva posto, onda je tu u pitanju svaki građanin, svaka građanka Vojvodine. I ja bih voleo da vidim onu političku grupaciju koja računa na njihove glasove da kaže: u redu je, ako ste mogli sa 28, moći ćete sa 26 – istakao je Jakovljev.  On je podsetio i da se, kada je u pitanju Vojvodina, prvo uzimaju novci, navodeći primer nekadašnje pretplate za televiziju.
– Pare se skupe na jedno mesto koje nije u Vojvodini, a onda se to prema proceni prosleđuje Elektrovojvodini. Dok smo privredno društvo, mi smo subjekt, mi donosimo određene odluke, procenjujući ono gde se nalazimo. Jer, u ovom trenutku, budite sigurni, o ovoj temi ne razgovaramo samo Vi i ja, pa se ja nešto vajkam kako je Vojvodina opet u situaciji da joj se nešto oduzme. Ja sam siguran da na ove teme na isti način danas razgovaraju i u Nišu i u Kraljevu i u Kragujevcu. Jer, se sve to pripaja jednom mestu, pripaja se Beogradu – navodi Jakovljev. On kaže da se pored pitanja novca postavlja pitanje i zaposlenih u četiri elektrodistribucije.
– Kaže se biće 34 direktora manje.. Ako je plata 34-orice direktora nešto zbog čega ovo treba raditi, onda tu neko zaista treba još jedanput da razmisli. I to dobro. Za mene je suštinsko pitanje - kad se bude centralizovalo tako da više niste privredno društvo nego objekt, deo ste nečega, šta će da se desi sa transformatorom koji se pokvari u Ćićevcu ili se pokvari u Tomaševcu? Da li mislite da će intervencija biti isto tako efikasna kao što je bila do prvog maja – naveo je on.

Zakon o finansiranju do letnje pauze

Govoreći o Zakonu o finansiranju AP Vojvodine, Jakovljev je rekao da tu nema zastoja, ali je podsetio i da je posao oko izrade tog zakona zapravo posao Narodne skupštine, na koju ju je obavezao ustavni zakon sa precizno postalvjenim rokom - kraj 2008. godine. Dodao je da očekuje da će se on vrlo brzo naći i u samoj proceduri, a na pitanje da precizira to „vrlo brzo“, ona kaže da očekuje da bi do toga moglo doći pre letnje pauze.
– Sad ministri rade i subotom i nedeljom, ja sumnjam da će Skupština AP Vojvodine sebi dozvoliti da ide na godišnji odmor. Dakle, pre vremena kada se bude pravila ta letnja pauza, mislim da može da se desi da se taj zakon tamo nađe – naveo je Jakovljev. Govoreći o najavljenom sastanku ministra finansija Dušana Vujovića i lidera LSV Nenada Čanka, Jakovljev je rekao da to tumači kao odgovor ministra na poslaničko pitanje na koje u datom trenutku nije mogao da odgovori.
– Očigledno je da je prikupio podatke i očigledno je da je to spreman da narodnom poslaniku, šefu poslaničke grupe, saopšti. Ja ne vidim da je to izlazak iz institucija i nešto tako jako neobično – kaže Jakovljev ocenjujući da je reč o profesionalnost i ljubaznost gospodina Vujovića koja treba da posluži za primer kako se ministar odnosi prema poslaniku.
 – Tu se, naravno, priča neće završiti. Tu će priča otpočeti, a onda će se nastaviti tamo gde treba – rekao je Jakovljev dodajući da poziv Vujevića tumači i kao početak razgovora koje je o pomenutom zakonu za maj najavio premijer Vučić.
– To će biti jedan vrlo dobar gest, ukoliko se u maju nastave razgovori, naravno na relaciji dve administracije. Jedino tako može da se uradi – ocenio je on.

Nije bilo belog papira

Na konstataciju da opozicione stranke u AP Vojvodini traže da se krene od belog papira, kao prilikom izrade Statuta AP Vojvodine, a ne od predloga pokrajinske administracije, Jakovljev kaže da se ni kod Statuta nije krenulo od belog papira.
– Fama kretanja od belog papira je nešto što treba da ostavi utisak sopstvene važnosti. Ja hoću da me pozovete da krenem da radim nešto od početka. Prvo, kad je Statut bio u pitanju, nije se kretalo od belog papira nego se kretalo od onog što je rekao Ustavni sud Srbije. I onda su seli ljudi sa „prepunim papirima“ stanovišta Ustavnog suda Srbije – naveo je on. Ocenio je i da će sadašnji saziv Skupštine AP Vojvodine dočekati taj Zakon o finasiranju.
– Ukoliko u maju počnu razgovori, ne vidim ni jedan razlog da u toku leta to ne bude gotovo. E sad, da li će to biti onako kako ćemo mi u nacrtu napisati ili će biti drugačije, ja ne znam – rekao je poslanik LSV.

Pokrajinski izbori na proleće

Govoreći o odnosima u pokrajinskoj administraciji, Jakovljev koji je i šef poslaničke grupe LSV, ukazao je da su tenzije među članicama vladajuće koalicije pale nakon rekonstrukcije Pokrajinske vlade. Došlo je do zamora materijala i to je pretilo da izazove ono što zamor materijala inače izaziva. – Posle rekonstrukcije, Vlada je počela da radi drugačije, vlada je počela da radi efikasnije i to je primetno i to mogu nebrojenim primerima da vam pokažem. Samom tom činjenicom i napokon početkom ozbiljnih i čestih razgovora lidera tri stranke koje čine većinu u Skupštini APV, tenzije su počele da padaju. Ja ne kažem da je to idealno, ja ne kažem da smo mi u odnosima koji obećavaju ne znam ni ja šta posle izbora, ali je, pod jedan - podnošljivo, pod dva - u interesu građanki i građana Vojvodine kroz povećanje efikasnosti vlade. I, ono što je možda najvažnije, obećava da vrlo mirno, bez ikakvih problema, strahova i trzavica, sačekamo pokrajinske izbore, za koje sam ja sve više uveren da će biti tamo negde na proleće – istakao je Jakovljev.  Ocenio je i da će novi izborni sistem po kojem će naredni pokrajinski izbori biti održani, Vojvodini doneti čistu situaciju i tačno ono što građani žele da vide u toj skupštini.
– Nećemo više biti u situaciji famoznih drugih krugova gde se ja, kao građanin, budući da moj kandidat nije ušao u drugi krug, opredeljujem između nekoga. Pa onda glasam, ne za nekoga, nego protiv nekoga. Druga stvar, nećemo imati tu razliku koliko je glasova potrebno da bi se postao poslanik u Alibunaru ili u Novom Sadu. Imaćemo čistu situaciju, imaćemo zastupljenost čitave pokrajine i sve će da bude kako treba – rekao je Jakovljev.

Kreću izborne reforme

Na pitanje da li je zahtev LSV za izmenom izbornog sistema na republičkom nivou kompatabilan sa najavom premijera Aleksandra Vučića o smanjenju broja poslanika, Jakovljev je podsetio da je Ligina inicijativa samo deo opširnog predloga promene celokupnog političkog sistema, koji uključuje izmenu više zakonskih akata.
– Sve je to priprema za promenu Ustava. Pre tačno 11 meseci, 30. maja je LSV podnela predlog  Narodnoj skupštini da se oformi radna grupa koja će raditi na izmeni tih 11 zakona, idući ka promeni Ustava. Danas, predsednica Narodne skupštine, gospođa Gojković, saopšti da se formira radna grupa koja će se baviti izmenom tih zakona, idući u susret promeni Ustava. Ništa lepše nismo mogli danas da čujemo. Mi to nismo predlagali zato da bi smo sekli vrpcu, nego da se to desi i to počinje da se dešava upravo na današnji dan – istakao je Jakovljev. Ocenio je i da se tu nalazi prostor za realizaciju Liginih stranačkih ciljeva.
– Ja drugačije Vojvodinu i ne mogu da vidim, nego kao neodvojivi deo Srbije. Autonomnu pokrajinu koja ima svoju zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, svoju imovinu i  svoje izvorne prihiode, kojih nema bez zakonodavne vlasti. I vidim, opet kao autonomnu pokrajinu, u kojoj je svaki njen građanin podjednako i politički i pravno i imovinski siguran. Bez obzira koje je nacije i koje vere i odakle došao – zaključio je Jakovljev.

(BILSV, 30. 04. 2015)



Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Istorijski revizionizam je opasan za budućnost regiona

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI smatra da je nazivati ustaše i domobrane NDH „hrvatskom vojskom“, kako su to učinili HRT i ministar Vlade RH povodom komemoracije u Blajburgu u maju 2024. godine, opasni istorijski revizionizam i poistovećivanje Hrvata i Hrvatske sa zločinima NDH. 

Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: 2. juna izađi i glasaj za POBEDU!

Drugog juna nam predstoje lokalni izbori. Važno je da na njih izađemo jer su oni velika šansa da oslabimo, a u mnogim mestima i pobedimo korumpirani naprednjački režim.
Iz medija | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Pobeda opozicije u Novom Sadu ozbiljno bi uzdrmala naprednjačku vlast

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik izjavio je da postoji veza između predstojećih izbora i dovođenja novog rukovodstva Pokrajinske vlade, na čijem čelu je sada Maja Gojković, a jedna od njenih zamenica Sandra Božić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook