Polovina opština u Srbiji nema Savet za mađunacionalne odnose

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 05. 03. 2017. | Komentara: 0

Polovina opština u Srbiji nema Savet za mađunacionalne odnose

Novi Sad, 05. mart 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su Poglavlja 23. i 24. među najzahtevnijim u procesu pregovaranja o članstvu sa EU, ali i ključna za izgradnju efikasne pravne države u kojom se u potpunosti poštuju ljudska i manjinska prava.

LSV

Nažalost, u Srbiji se često može čuti da postoji odličan ustavni i zakonski okvir u oblasti prava nacionalnih manjina, ali da se mnoga zagarantovana prava slabo ili nikako ne poštuju.

Brojni su problemi u oblasti obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma, te informisanja.

LSV smatra da je izostanak formiranja Saveta za međunacionalne odnose jasan primer nepoštovanja propisa.

Zakon o lokalnoj samoupravi, u članu 98, obavezuje sve opštine u Srbiji, koje imaju multietnički karakter, da formiraju Savet za mađunacionalne odnose kao radno telo lokalne Skupštine. Tačnog podatka nema, ali se procenjuje da više od 50% opština ne poštuje odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ovaj primer ukazuje ne odsustvo ozbiljnosti u oblasti poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Proces pregovora sa Evropskom unijom prilika je da država snažno iskaže opredeljenje za poboljšanje stanja. U suprotnom, problemi blokade pregovora, koje smo od 2012. godine na ovamo imali sa Rumunijom, Hrvatskom i Bugarskom će se nastaviti.
 
Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook