Problem akušerskog nasilja sistemski rešiti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0

Problem akušerskog nasilja sistemski rešiti

Novi Sad, 19. januar 2024 - Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI traži da javnost u najkraćem mogućem roku bude upoznata sa detaljima navodnog akušerskog nasilja, prilikom kog je preminulo novorođenče u sremskomitrovačkoj bolnici.

LSV

Očekujemo da policija i tužilašvo izađu sa svim bitnim podacima vezanim za ovaj slučaj koji je uznemirio javnost cele Vojvodine i Srbije i da pokrenu postupak protiv počinioca ako se pokažu osnovane sumnje.

Ovaj slučaj pokrenuo je lavinu komentara i podstakao mnogo žena da na društvenim mrežama podele iskustva pretrpljenog akušerskog nasilja. Sve brojnija stravična svedočenja žena o iskustvima nasilja i gubljenju dostojanstva, kao i najnoviji izveštaji, svedoče da je ovaj problem više nego prisutan.

Svaka žena ima pravo na dostojanstven porođaj. Naša je obaveza da omogućimo svim ženama koje tek treba da postanu majke bezbedan i siguran porođaj.

Potrebno je da se problem nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama sistemski reši preko nadležnih organa u okviru zdravstvenog sistema. Ali i da se pruži psihološka podrška svim ženama koja će doprineti da se one osnaže i nauče kome mogu da se obrate u tim situacijama.

Da se više ne desi nijedan slučaj akušerskog nasilja!


Potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani
Bojana Begović



Odbori LSV | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Smanjiti troškove poljoprivrednika

KIKINDA - Otvarajući konferenciju za novinare koja je bila posvećena akciji Lige socijaldemokrata za ukidanje obavezne godišnje registracije traktora, predsednik Gradske organizacije LSV Kikinda Miloš Šibul rekao je da je osnovi cilj ove akcije da se smanje troškovi poljoprivrednika, koji i ovako imaju velike namete.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Dekoncentracija vlasti nije isto što i decentralizacija

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da procesi decentralizacije, regionalizacije i ravnomeran regionalni razvoj nisu isto, nego tri različita komplementarna procesa, te da je dekoncentracija vlasti o kojoj se u poslednje vreme najviše govori tek jedan od brojnih segmenata decentralizacije.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook