Problem akušerskog nasilja sistemski rešiti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0

Problem akušerskog nasilja sistemski rešiti

Novi Sad, 19. januar 2024 - Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI traži da javnost u najkraćem mogućem roku bude upoznata sa detaljima navodnog akušerskog nasilja, prilikom kog je preminulo novorođenče u sremskomitrovačkoj bolnici.

LSV

Očekujemo da policija i tužilašvo izađu sa svim bitnim podacima vezanim za ovaj slučaj koji je uznemirio javnost cele Vojvodine i Srbije i da pokrenu postupak protiv počinioca ako se pokažu osnovane sumnje.

Ovaj slučaj pokrenuo je lavinu komentara i podstakao mnogo žena da na društvenim mrežama podele iskustva pretrpljenog akušerskog nasilja. Sve brojnija stravična svedočenja žena o iskustvima nasilja i gubljenju dostojanstva, kao i najnoviji izveštaji, svedoče da je ovaj problem više nego prisutan.

Svaka žena ima pravo na dostojanstven porođaj. Naša je obaveza da omogućimo svim ženama koje tek treba da postanu majke bezbedan i siguran porođaj.

Potrebno je da se problem nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama sistemski reši preko nadležnih organa u okviru zdravstvenog sistema. Ali i da se pruži psihološka podrška svim ženama koja će doprineti da se one osnaže i nauče kome mogu da se obrate u tim situacijama.

Da se više ne desi nijedan slučaj akušerskog nasilja!


Potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani
Bojana Begović



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook