Promena Ustava prvi korak ka decentralizaciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 29. 06. 2011. | Komentara: 0

Promena Ustava prvi korak ka decentralizaciji

NOVI SAD - Komentarišući usvajanje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je predložila URS, a koji predviđa da opštine i gradovi umesto dosadašnjih 40 odsto prihoda od poreza na zarade ubuduće dobijaju 80 odsto, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton istakao je za "Dnevnik" da je ovom gradu, kao i svakoj drugoj opštini u Srbiji, potreban svaki dinar koji može zadržati.

Aleksandar Marton

"Kao funkcioner lokalne samouprave smatram da je ovo tek jedan u nizu velikog broja koraka koje Republika Srbija mora da učini da bi bila decentralizovana. Međutim, krenuli smo lošim putem. Uvod u priču o decentralizaciji mora biti promena Ustava Srbije, bez čega sva rešenja mogu biti samo šminka " smatra Marton. Po njegovim rečima, Dinkićevo rešenje može doneti izvesne benefite opštinama jer će se njihovi budžeti do određene mere povećati.

"Samo se plašim da, ukoliko se za dve godine u praksi pokaže da su neke odredbe ovog zakona neprimenjive, neko može kazati: "Eto, hteli ste decentralizaciju, a sada niste sposobni da je iskoristite" " objašnjava Marton. On kaže da što hitnije treba menjati Ustav i na osnovu toga doneti sistemske zakone o lokalnoj samoupravi i njenom finansiranju.

"Kao funkcioneru Zrenjanina, drago mi je da će se više novca vraćati u našu kasu, iako smatram da taj novac ne treba ni da odlazi iz našeg grada koji ima dosta problema s infrastrukturom. Taj novac bi, pre svega, trebalo uložiti u otvaranje novih radnih mesta. U takvoj situaciji bi bilo lakše i privlačenje stranih investitora, kojima bismo mogli ponuditi ozbiljniju infrastrukturu " kaže Marton, uz napomenu da bi Zrenjanin dosta napredaovao kada bi uz kontrolu novca koji se tu stvara, mogao upravljati i svojom imovinom.

(BILSV, 29. 06. 2011.)



Odbori LSV | Utorak, 18. 12. 2012. | Komentara: 0

Paketići za sve mališane u vrtićima

KIKINDA – Sva deca iz Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“ njih 1.550, dobiće naredne sedmice besplatne novogodišnje paketiće sa „Banini“ slatkišima. Predškolska ustanova izdvojila je za ovu lepu akciju 500 hiljada dinara iz sopstvenih sredstava.
Izjave | Utorak, 18. 12. 2012. | Komentara: 0

Vlada Srbije vređa dostojanstvo parlamenta

BEOGRAD – Predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov zatražila je danas ponovo odgovor na svoje poslaničko pitanje upućeno na više adresa, između ostalog i prvom potpredsedniku vlade zaduženom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Aleksandru Vučiću, zbog toga što, kako je navela, dostavljeni odgovor vređa dostojanstvo svih narodnih poslanika i celokupnog parlamenta.
Izjave | Ponedeljak, 17. 12. 2012. | Komentara: 0

Ilić pre dve godine bio protiv zakona koji sada produžava

NOVI SAD – Predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov rekla je danas, u toku rasprave o izmenama Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize, da bi ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić pred poslanicima trebao da priča o tom Zakonu, umesto što govori o nečemu što nije tema dnevnog reda.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook