Vlada Srbije vređa dostojanstvo parlamenta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 18. 12. 2012. | Komentara: 0

Vlada Srbije vređa dostojanstvo parlamenta

BEOGRAD – Predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov zatražila je danas ponovo odgovor na svoje poslaničko pitanje upućeno na više adresa, između ostalog i prvom potpredsedniku vlade zaduženom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Aleksandru Vučiću, zbog toga što, kako je navela, dostavljeni odgovor vređa dostojanstvo svih narodnih poslanika i celokupnog parlamenta.

Aleksandra Jerkov

Naime, ona je 23. novembra 2012. godine Vučića pitala da li je njemu poznato kakvim se sve metodama služe lokalni funkcioneri Srpske napredne stranke širom Srbije, prilikom upodobljavanja vlasti i prekomponovanja vlasti na lokalu.

Uvreda za parlamentarizam

Tom prilikom je, kao je danas ponovila, navela primere iz raznih lokalnih samouprava, ne samo iz Vojvodine, nego i drugde iz Srbije, gde su odbornici koji pripadaju različitim strankama svedočili i tvrdili da im je nuđen mito ili da su na druge načine ubeđivani promene strane. U odgovoru koji joj je stigao, navedena je zakonska procedura formiranja vlasti u lokalnim samoupravama, te način izbora odbornika, sa sve citiranjem određenih članova zakona koji to propisuju.
– Znate šta,  ovo je takva uvreda za parlamentarizam u Srbiji, da ja nemam reči za ovaj odgovor koji sam dobila – istakla je Jerkova navodeći da njoj, ka poslaniku u Narodnoj skupštini koja je usvojila taj zakon, ne treba niko, a ponajmanje Vlada Republike Srbije da prepričava njegove odredbe.
– Mi ova poslanička pitanja ne postavljamo radi reda, pro forme i ne postavljamo zbog toga da nam prođe vreme utorkom i četvrtkom od 10 do 11 časova.  Mi ova poslanička pitanja postavljamo zbog toga što su nas građani birali da zastupamo njihove interese i zbog toga što i te iste građane interesuje odgovor na pitanja koja mi postavljamo – rekla je ona.  Jerkova je zbog toga ponovila svoje pitanje, a od predsedavajuće zatražila da ga prenese i predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije.
– Molim da dobijem  odgovor koji je dostojan ove Narodne skupštine. Molim da dobijem odgovor koji ima bilo kakvog smisla i molim predsednika skupštine da mi obezbedi da takav odgovor dobijem – rekla je Jerkova.

Skupština  mora da se odupre  

Predsednica poslaničke grupe LSV je istakla da je uobičajeno da Vlada Republike Srbije pokušava da ponizi skupštinu u svakom smislu, jer izvršna vlast uvek pokušava da se nametne zakonodavnoj vlasti kao važnija grana vlasti.
– Međutim, na skupštini je da to ne dozvoli. Nije dovoljno što mi sami ovde ponižavamo skupštinu time što se poništavaju glasanja sve dok se ne izglasa onako  kako to Vladi Republike Srbije odgovara i time se direktno poništava volja narodnih poslanika, nego treba još i da dozvolimo da Vlada Republike Srbije na ovakav način ponižava narodne poslanike i Skupštinu Republike Srbije – rekla je ona.

Potpredsednica nesposobna da vodi sednicu

Aleksandra Jerkov je, tokom žustre rasprave poslanika o povredi Poslovnika, ukazala predsedavajućoj Vesni Kovač, koja je poslanike optužila da povredama poslovnika sprečavaju normalan tok sednice, da ne nastavljaju poslanici sa povredom Poslovnika, nego ona.
– Jedini ko u toku sednice može učiniti povredu Poslovnika je predsedavajući, zato što reaguje ili ne reaguje na određen način. Očigledno je da mi smatramo da vi ne reagujete na ispravan način koji bi bio u skladu sa odredbama Poslovnika. Tako da nemojte, molim vas, prebacivati na narodne poslanike odgovornost za to što vi ne vodite skupštinu na način kako to Poslovnik propisuje – istakla je Jerkova.
– Niti smo vas izabrali na mesto na kom ste, niti smatramo da sednicu vodite na odgovarajuć način. Ono što imamo pravo, i to je valjda jedino pravo koje nam ne možete oduzeti, iako je očigledno da ova vladajuća većina može šta god poželi u ovoj skupštini, to je da ukažemo na povrede Poslovnika koje svojim postupanjem činite – zaključila je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 18. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook