Razvoj društva zahteva ulaganje u nauku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 12. 2014. | Komentara: 0

Razvoj društva zahteva ulaganje u nauku

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević ukazala je tokom rasprave o budžetu AP Vojvodine za 2015. godinu da su ulaganja u nauku, obrazovanje, kulturu i zdravstvo neophodna kako bi se budžet mogao nazvati razvojnim, te da bez ulaganja u mlade naučnike nema razvoja društva. U nastavku pročitajte transkript govora Maje Sedlarević:

Sedlarevic

Pred nama se nalazi budžet za 2015. godinu i u više navrata tokom današnje diskusije pominjano je da je neophodno doneti Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine. Zaista verujem da dok taj zakon ne bude donet, nećemo moći da govorimo o poštovanju Ustava i o dovoljnim finansijskim sredstvima za sve ono što bi Pokrajinska vlada i pokrajinska administracija želele da rade u AP Vojvodini. I zaista verujem da je 2015 godina godina u kojoj će biti doneti Zakon o nadležnostima i Zakon o finaisiranju nadležnosti AP Vojvodine i da je to nešto oko čega svi ovde možemo da postignemo konsenzus.

Otvorena vrata za rodno budžetiranje

Drago mi je što je sekretar za finansije pomenuo da se ovim budžetom otvaraju vrata za rodno budžetiranje, jer ja zaista verujem da ćemo u godinama koje dolaze, u budžetima o kojima ćemo u budućnosti pričati, mnogo više pričati o urodnjavanju budžeta i definisati možda još preciznije rodno osetljive indikatore. To je negde zadatak koji u budućem periodu moraju da imaju svi pokrajinski sekretarijati kao jedan od prioritetnih.

Ja sam želela danas da govorim o jednoj temi koja, verujem, jednako boli sve nas. I ne postoji bilo kakva razlika po kojoj se delimo, a da ne može biti premoštena ako pričamo o mladim ljudima koji odlaze sa ovih prostora. Po popisima iz 2002. i 2011. godine vidi se da je stanovništvo Vojvodine u tom vremenskom periodu smanjeno za čitavih pet procenata! Ako pričamo o odlivu mozgova iz Srbije, a odliv mozgova je najveći upravo na teritoriji AP Vojvodine, onda znamo da smo zemlja koja je primer najdrastičnijeg odlaska mladih stručnjaka. Upravo zbog toga, jako je važno razgovarati o ulaganjima u visoko obrazovanje i u naučno-istraživački rad.

Ozbiljna ulaganja u nauku

Gledajući budžet za 2015. godinu AP Vojvodine, ako se izuzmu transferna sredstva, petnaestina budžeta Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj ide upravo na razvoj nauke. U Republici je to mnogo manje. Ali, iako je petnaestina budžeta predviđena za ovo, to je izuzetno malo. I to nije nešto što je specifično za budžet AP Vojvodine za 2015. godinu, prosto to je tako u svim budžetima i to nije dobro. Šta je važno napomenuti vezano za budžet ovog sekretarijata za narednu godinu? Pre svega, osim pominjanja realizacije višegodišnjih projekata i jednogodišnjih kratkoročnih projekata za koje je izdvojeno 150 miliona, naučno - istraživački rad se ne samo promoviše, nego i realizuje putem ovih projekata.

Hoću da pomenem dve stvari. Jedno je stimulisanje prve šanse doktorima nauka, drugo je stimulisanje rada povratnika, onih koji su otišli pa žele da se vrate ovde. Treću stvar koji bih izdvojila jeste potpuna novina, a to je da se ove godine obezbeđuju sredstva u vidu nadoknade za studente IT sektora koji su dobili stipendije za usavršavanje. Jako je važno tim mladim ljudima pomoći da se usavršavaju u svojoj struci. Bez ulaganja u mlade naučnike nema razvoja jednog društva. Kada budemo razgovarali o tome da mnogo više sredstava od jedne petnaestine ulažemo u zdravstvo, u obrazovanje, u nauku i u kulturu, onda ću ja moći da pričam o budžetu kao razvojnom.

(BILSV, 23.12.2014)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook