Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 06. 2018. | Komentara: 0

Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

Novi Sad, 09. jun 2018 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su Skupštini Srbije amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

LSV

Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

Predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Olena Papuga



Saopštenja | Ponedeljak, 25. 09. 2017. | Komentara: 0

Država ne sme ćutke da odustane od 30 miliona evra

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva, najpre direktora Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušana Bajatovića, njegovog partijskog kolegu i ministra energetike Aleksandra Antića, a zatim i Vladu Republike Srbije, da umesto najavljenim kratkočnim kreditom, bar deo novca za nabavku gasa obezbede iz sredstava uloženih u propali projekat „Južni tok“.
Saopštenja | Nedelja, 24. 09. 2017. | Komentara: 0

MUP da objasni blokadu gradova

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova da li je „sveobuhvatna kontrola saobraćaja, blokada određenih prilaza i izlaza, kao i putnih pravaca oko gradova i formiranje blokadnih punktova s automatskim naoružanjem, a s ciljem pronalaska osoba sa poternica, narkotika, nelegalnog oružja i pronalaska predmeta koji potiču ili su u vezi s izvršenjem krivičnog dela“, akcija kojom su pripadnici tog Ministarstva u noći između petka i subote „demonstrirali spremnost“ u cilju zaštite građana ili se ipak radi o demonstraciji sile?
Saopštenja | Subota, 23. 09. 2017. | Komentara: 0

Hitno povući iz nastave Ljušićev udžbenik

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra prosvete u Vladi Srbije Mladena Šarčevića da učini sve što je u njegovoj nadležnosti da se iz nastave bez odlaganja povuče udžbenik istorije za treći razred Gimnazije, čiji je autor Radoš Ljušić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook