Država ne sme ćutke da odustane od 30 miliona evra

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 09. 2017. | Komentara: 0

Država ne sme ćutke da odustane od 30 miliona evra

Novi Sad, 25. septembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva, najpre direktora Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušana Bajatovića, njegovog partijskog kolegu i ministra energetike Aleksandra Antića, a zatim i Vladu Republike Srbije, da umesto najavljenim kratkočnim kreditom, bar deo novca za nabavku gasa obezbede iz sredstava uloženih u propali projekat „Južni tok“.

LSV

Pored toga što je Naftna industrija Srbije faktički poklonjena za 400 miliona evra u zamenu za obećanje o izgradnji „Južnog toka“, Republika Srbija je u prethodnih nekoliko godina u zajedničko preduzeće sa ruskim Gaspromom, koji je taj gasovod trebalo da izgradi, uložila oko 30 miliona evra.

Prošle godine ministarka Zorana Mihajlović je ukazala da se odlukom Rusije „Južni tok“ neće graditi, a da je taj novac potrošen na istražne radnje, projektovanje i eksproprijaciju.

Rečju, od čitavog posla oko Južnog toka, našoj državi je ostala samo šteta.

Upravo 30 miliona evra je suma za koju JP „Srbijagas“ ovih dana želi da se zaduži kratkoročnim kreditom kako bi obezbedila gas za predstojeću zimu.

Krajnje je nedopustivo i suprotno zdravom razumu da država, odnosno njeno javno preduzeće, ćutke uzima kredit od 30 miliona evra da bi platilo gas kompaniji i državi čijom krivicom smo izgubili upravo toliku sumu, ostali bez obećanog gasovoda i još joj budzašto poklonili našu naftnu industriju.

To nije ni poslovni, a kamoli odnos među prijateljima. Naročito ako postoji rok do polovine oktobra da im se plati, ili naša privreda i domaćinstva rizikuju da ostanu bez gasa.

Vlada Republike Srbije nema prava da ćutke pređe preko toga i ne pokuša da ispregovara da se barem deo tog gubitka konvertuje u gas koji treba da kupimo i na taj način umanji štetu nastalu ulaganjem u projekat od čije se realizacije odustalo bez naše krivice, jer se radilo o jednostranoj odluci ruskog partnera i države.

Tim pre jer je 30 miliona evra približna svota novca koju država mesečno uštedi na umanjenim platama i penzijama.

Podsetimo, NIS, iako kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, i dalje plaća najnižu rudnu rentu u Evropi od tri umesto zakonskih sedam odsto, pa je prema nekim procenama samo od 2009. do 2016, NIS platio 163 miliona dolara, umesto da plati 200 miliona dolara više.

Zbog svega toga, ponovo napominjemo, potrebno je hitno preispitati Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook