Boljom strategijom prevencije raka dojke ukinuti nesrećni rekord umrlih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 24. 10. 2018. | Komentara: 0

Boljom strategijom prevencije raka dojke ukinuti nesrećni rekord umrlih

Bela Crkva, 24. oktobar 2018 - U susret Svetskom danu borbe protiv raka dojke, Ministarstvo zdravlja ne preduzima konkretne mere u cilju sprovođenja efikasnih sistemskih rešenja koji bi doveli do blagovremenih zdravstvenih pregleda žena, na dostojanstven način i u vremenski razumnom roku. 

LSV

Ministru Lončaru i zdravstvenim ustanovama, očigledno, ne smetaju liste čekanja i manjak zaposlenih koji bi obavljali ove preglede, dok žene najčešće sebe stavljaju na poslednje mesto i umesto da redovno proveravaju svoje zdravstveno stanje, zbog svih signala koje država šalje, ne zakazuju preglede koji su osuđeni na dugo čekanje. U periodu drastično smanjenog standarda građana, sve niže platežne moći i rastućeg siromaštva, važno je da državne zdravstvene ustanove ponude ovu uslugu korisnicama zdravstvenog osiguranja. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata postavljala pitanja ministru zdravlja šta namerava da uradi da se situacija sa preventivnim zdravstvenim pregledima za žene reši, ili bar popravi. Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena u svetu! Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka osma od 12 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od ove bolesti svake godine oboli oko 1,6 miliona žena, od čega 500 hiljada premine. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ od 2014. godine, u Srbiji oboli oko 4.600 žena, od toga premine trećina. U našoj zemlji, stopa obolelih žena iznosi 53,3 na 100.000 i slična je zemljama u okruženju, ali je stopa umrlih žena među najvišim u Evropi i iznosi 19,7 na 100.000. Razlog tome je upravo kasna dijagnoza raka dojke, koja raste kako vreme prolazi. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze, dok se u Srbiji u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest već nalazi u odmaklom stadijumu. 

Kako smo ranije navodili, važno je spustiti donju starosnu granicu ciljne grupe žena za skrining, budući da je prema rezultatima iz 2016. godine, u starosnoj grupi žena između 50 i 69 godina koje su pozvane da učestvuju, njih 36% došlo na pregled. Do 30% novoobolelih žena u svetu je mlađe od 50 godina, a oko trećina je u životnoj dobi između 50 i 69 godina. 

Država kroz institucije zdravstva mora biti partner u očuvanju zdravlja građanki, zbog čega apelujemo na nadležne organe da obezbede pravovremene mere prevencije koje mogu pomoći u borbi protiv malignih bolesti. Ravnopravan partner u očuvanju zdravlja žena mora biti i poslodavac, koji može stvoriti uslove da se ovi pregledi izvedu ili stimulisati potrebu i naviku zaposlenih da brinu o svom zdravlju, redovno idu na preglede i kontrole. Skrining može spasiti život, porodici sačuvati kvalitet porodičnog života, a na ovaj način benefite imaju država, poslodavci i zdravstveni sistem, jer tako dolazi do smanjenja troškova lečenja pacijentkinja od malignih tumora. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na pronalaženju rešenja kada su u pitanju pravovremeni preventivni pregledi koji mogu ukazati na rizike, omogućiti rano otkrivanje, olakšati i ubrzati borbu protiv karcinoma dojke.

Članica Predsedništva 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Sandra Ristić 




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook