Demokratizacija škola put ka modernoj državi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 19. 02. 2017. | Komentara: 0

Demokratizacija škola put ka modernoj državi

Novi Sad, 19. februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mora ozbiljno da shvati primedbe stručne javnosti na nacrt Zakona o osnovama sistema  obrazovanja i što pre krene u usaglašavanje teksta nacrta sa predstavnicima stručne javnosti.

LSV

Nacionalni prosvetni savet i sindikati jedinstveni su stava da je  nacrt zakona neusklađen sa važećom Strategijom razvoja obrazovanja 2020, evropskim propisima i svetskom praksom.

Posebno je loše što se nacrtom ovog zakona previđa  centralizacija školskog sistema i uspostavljaju snažne ingerencije Ministarstva prosvete, te se ukida stručna autonomija nastavnika i škola, a nejasan je i status Agencije za obrazovanje.

Nasuprot evropskim tendencijama koje idu u pravcu slabljenja uticaja centralnih vlasti u svim oblastima života, očito je da u Srbiji postoji intencija jačanja državnih vlasti.

LSV se snažno zalaže za demokratizaciju školskog sistema, time što će se ojačavati ingerencije škola, koje same najbolje znaju svoje potrebe i prioritete.
Ako Srbija želi da ima savremen obazovni sistem i da ide u korak sa modernim svetom, mora se insistirati na sekularizaciji škola, vraćanju na bazične principe nauke, skepsu, sumnju, kritičko mišljanje i protivljenje dogmama.

Nasuprot tome, danas u školama deca izučavaju veronauku, odnosno crkvenu dogmatiku, kojoj nije mesto u obrazovnom sistemu.

Sekularni karatker države Srbije oštro se narušio uvođenjem veronauke u škole i potrebno je poštovati slovo Ustava, koje jasno određuje svetovni ustroj Srbije.

Prisustvo veronauke u obrazovnom sistemu svoju protivtežu dobilo je u predmetu Građansko vaspitanje, koji nije dobio ozbiljno mesto u obrazovnom sistemu.
LSV i tu činjenicu vidi kao dokaz lutanja u našoj prosveti u kojoj se uspostavljeno sveopšte i protivustavno lutanje između svetovnog i duhovnog, nauke i crkvene dogmatike, modernog i mitološkog.

Ovom prilikom treba podsetiti i na stavove prethodnog ministra Verbića, koji je podržao inicijativu LSV da jezik društvene sredine postane obavezan izborni predmet.

LSV  insistira na ozbiljnijem pristupu rešavanju problema u prosveti, jer se od suštinskog značaja za Srbiju u Vojvodinu oslobađanje škola od svih stega i stvaranje preduslova za kvalitetan sistem obrazovanja.

Aleksandar Marton
potpredsednik Izvršnog odbora
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook