Dokaz nepostojanja pravne države na slučaju VANUK-a

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 16. 01. 2016. | Komentara: 0

Dokaz nepostojanja pravne države na slučaju VANUK-a



LSV

NOVI SAD, 16. januar - Stručni Savet za nauku i tehnološki razvoj LSV najoštrije protestuje zbog ponašanja Privrednog suda u Novom Sadu u slučaju rutinskog postupka registracije Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture”. 

Iako je Skupština AP Vojvodine, a u skladu sa Statutom koji je potvrđen u republičkoj skupštini, pre više od pola godine donela odluku o osnivanju Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture”, ova institucija do danas nije registrovana. 

Umesto da, poštujući zakone i Ustav Republike Srbije, donese odluku o registraciji “Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture”, Privredni sud u Novom Sadu se upustio u komentarisanje ustavnosti nekadašnje Vojvođanske akademije nauka, čime je daleko izašao iz okvira svojih nadležnosti. 

Ovakvim postupkom, u potpunosti se poništava podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, jer je predmet koji je bio u isključivoj nadležnosti suda, protivustavno prenet u nadležnost Vlade Srbije. Vlada Srbije nije organ koji je nadležan za ocenu ustavnosti akata i nedospustivo je na ovaj način mešati je u rad pravosudnih organa. 

Slučaj Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture” je još jedan dokaz nepostojanja pravne države. Najzad, ponižavanje Vojvodine na ovakvim primerima, oduzimanje prava da se bavi naukom i slični kolonijalni pristupi, nameću potrebu pronalaženja novih modela borbe protiv centralističke politike pogubne za razvoj društva u celini.



Stručni Savet za nauku 
i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Sreda, 11. 05. 2011. | Komentara: 0

Da li je bilo greške i sa statističkim podacima za AP Vojvodinu?

NOVI SAD - Bez namere da ulazimo u tehnike rada Republičkog zavoda za statistiku, smatramo nedopustivim da država nema jasan podatak o bruto društvenom proizvodu za 2009. godinu.
Saopštenja | Sreda, 20. 04. 2011. | Komentara: 0

Blaga kazna za vođe Obraza

Novi Sad, 20. aprila - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je presuda vođama organizacije Obraz, zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra prošle godine trebalo da bude oštrija. Tim pre jer je tom prilikom povređeno više od 140 ljudi, a pričinjena je i velika materijalna šteta.
Saopštenja | Utorak, 19. 04. 2011. | Komentara: 0

Preterana medijska halabuka oko štrajka Tomislava Nikolića

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra preteranom medijsku halabuku nastalu oko štrajka predsednika jedne formalno vanpralamentarne stranke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook