Dokaz nepostojanja pravne države na slučaju VANUK-a

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 16. 01. 2016. | Komentara: 0

Dokaz nepostojanja pravne države na slučaju VANUK-a



LSV

NOVI SAD, 16. januar - Stručni Savet za nauku i tehnološki razvoj LSV najoštrije protestuje zbog ponašanja Privrednog suda u Novom Sadu u slučaju rutinskog postupka registracije Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture”. 

Iako je Skupština AP Vojvodine, a u skladu sa Statutom koji je potvrđen u republičkoj skupštini, pre više od pola godine donela odluku o osnivanju Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture”, ova institucija do danas nije registrovana. 

Umesto da, poštujući zakone i Ustav Republike Srbije, donese odluku o registraciji “Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture”, Privredni sud u Novom Sadu se upustio u komentarisanje ustavnosti nekadašnje Vojvođanske akademije nauka, čime je daleko izašao iz okvira svojih nadležnosti. 

Ovakvim postupkom, u potpunosti se poništava podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, jer je predmet koji je bio u isključivoj nadležnosti suda, protivustavno prenet u nadležnost Vlade Srbije. Vlada Srbije nije organ koji je nadležan za ocenu ustavnosti akata i nedospustivo je na ovaj način mešati je u rad pravosudnih organa. 

Slučaj Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture” je još jedan dokaz nepostojanja pravne države. Najzad, ponižavanje Vojvodine na ovakvim primerima, oduzimanje prava da se bavi naukom i slični kolonijalni pristupi, nameću potrebu pronalaženja novih modela borbe protiv centralističke politike pogubne za razvoj društva u celini.



Stručni Savet za nauku 
i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook