Dve decenije početka egzodusa iz Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 03. 05. 2012. | Komentara: 0

Dve decenije početka egzodusa iz Vojvodine

NOVI SAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak danas je podsetio da se 6. maja navršava 20 godina od mitinga Srpske radikalne stranke u mestu Hrtkovci, gde su Šešeljevci pročitali spisak od 18 porodica koje se moraju iseliti iz tog mesta.

Nenad Canak

On je ukazao da to nisu bili samo građani hrvatske nacionalnosti, već da se kao treća na listi našla i porodica tadašnjeg predsednika Srpskog pokreta obnove za mesto Hrtkovci, Alekse Ejića.

– Taj događaj je ostao kao najmračnija mrlja devedesetih godina na teritoriji Vojvodine,  jer je označila progon više desetina hiljada ljudi iz Vojvodine i jedan strašni egzodus o kome se danas malo govori i malo zna – istakao je Čanak.

– Ono što najviše čudi, to je da su oni koji su bukvalno u tome učestvovali, koji su bili Šešeljeva i desna i leva ruka, poput Tomislava Nikolića i sličnih, koji su manjinama u Vojvodini nudili, po jedan sendvič Mađarima, a po dva Slovacima, ili već kako su oni to smislili, pa da ih potrpaju u stočne vagone i isele iz Srbije, sada najedanput postali nekakva prihvatljiva opcija za pojedine stranke nacionalnih zajednica. To zaista ne mogu da razumem – zaključio je Nenad Čanak.


(BILSV, 03. 05. 2012.)



Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2013. | Komentara: 0

Za 100 dana ističe Zakon o lustraciji

NOVI SAD, 4. mart  – Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije pokrenuti inicijativu za produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava na još deset godina, a zatim i njegovu momentalnu primenu.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2013. | Komentara: 0

Ko to šalje poruku da Vojvodina nije u Srbiji?

NOVI SAD, 01. mart - Govoriti o Narodnoj biblioteci Srbije kao “prvoj ustanovi kulture u zemlji”, kako ona sama za sebe tvrdi i kako je sinoć preneto u Dnevniku 3 Radio televizije Srbije, u izveštaju sa proslave godišnjice te institucije kojoj su prisutvovali predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, te patrijarh Irinej, predstavlja još jedno ”spinovanje” istorije kojom se dele i omalovažavaju institucije srpskog naroda van Beograda i područja uže Srbije.
Saopštenja | Sreda, 27. 02. 2013. | Komentara: 0

Krivično da odgovara svako ko unižava zastavu Vojvodine

NOVI SAD, 27. februar – Učestale napade na autonomiju Vojvodine u proteklom periodu je pratilo paljenje i cepanje zastave AP Vojvodine, a političkim pritiscima se i dalje onemogućava da vojvođanska zastava bude istaknuta u 10 od 45 vojvođanskih opština.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook