Evropska slobodna alijansa: Prijem Zapadnog Balkana u EU mora biti prioritet

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 18. 02. 2022. | Komentara: 0

Evropska slobodna alijansa: Prijem Zapadnog Balkana u EU mora biti prioritet

Novi Sad, 18. februar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je inicijativa Evropske unije „Konferencija o budućnosti Evrope“ odličan način da se sagledaju kratkoročni i dugoročni koraci koje bi trebalo preduzeti u reformi politike Evropske unije. Ima za cilj raspravu o pitanjima koja su važna građanima EU i utiču na njihov svakodnevni život. To je nova, panevropska inicijativa odozdo prema gore koja ima za cilj da građanima, civilnom društvu i vlastima pruži veću priliku u učestvovanju i kreiranju politika EU.

LSV

Evropski parlament, Savet Evrope i Evropska komisija obavezali su se da će saslušati Evropljane i da će u okviru svojih nadležnosti pratiti date preporuke. Očekuje se da će do proleća 2022. Konferencija doneti zaključke i dati smernice o budućnosti Evrope.

Evropska slobodna alijansa (EFA), čija je Liga socijaldemokrata Vojvodine ponopravna članica, podnela je deset predloga od kojih je jedan predlog u oblasti spoljne politike EU, pod nazivom - EU treba da izgradi koherentnu, doslednu i pozitivnu poruku za Zapadni Balkan u vezi sa njihovim budućim članstvom u Uniji.

U ovom predlogu EFA se osvrće na to da je Zapadni Balkan geografski, istorijski i kulturološki deo Evrope i da prijem država Zapadnog Balkana u EU treba da bude jedan od prioriteta. Nejasni signali koje ove države dobijaju uticali su na jačanje autokratskih režima i dali mogućnost drugim subjektima (Rusiji i Kini) da prošire svoj uticaj. 

EFA je formirala radnu grupu za proširenje EU koja je učestvovala u izradi ovog predloga. Na čelu radne grupe je bio predsednik LSV Nenad Čanak. 

Građani Zapadnog Balkana imaju priliku da budu deo Konferencije o budućnosti Evrope i da podrže ovaj predlog na zvaničnom sajtu : 

Međunarodni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana Đurđević



Saopštenja | Petak, 02. 03. 2012. | Komentara: 0

Definitivno poraženi svi koji su opstruisali evropski put Srbije

NOVI SAD, 02. mart – Vest o dodeli statusa kandidata za članstvo u EU, Liga socijaldemokrata Vojvodine dočekuje kao nešto što je najveći broj građana odavno i sa pravom očekivao.
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 02. 2012. | Komentara: 0

Odgovor Nenadu Popoviću

Razumljivo je da nosilac Konuzinovih ordena i čovek koji poslovno sarađuje sa Rusijom kao što je Nenad Popović na sva usta zastupa, i hvali Rusiju.
Saopštenja | Utorak, 14. 02. 2012. | Komentara: 0

Pomoći i domaćinstvima koja se greju na gas

Novi Sad, 14. februar - Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže Vladi Republike Srbije i preduzeću Srbijagas da zbog vanredne situacije u zemlji pronađu rešenje kako da domaćinstvima koja se greju na gas bude umanjen februarski račun, ili bar otpisan deo duga koji se odnosi na potrošnju domaćeg gasa.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook